Газопресове зварювання
27 / 02 / 2023

Газопресове зварювання

Газопресове зварювання, що отримало промислове застосування в сорокових роках минулого століття, є одним із основних досягнень зварювальних технологій. Нагріванням поверхонь, що з'єднуються ацетилене - кисневим полум'ям, з наступним додатком певного тиску, здійснюється надійне, без застосуванням присадочних матеріалів, з'єднання в стик рейок, труб, стрижнів та інших конструкційних елементів.

Розрізняють два основні види газопресового зварювання:

  1. Зварювання в пластичному стані відбувається без розплавлення металу за умовами постійного тиску або постійної температури. У першому випадку деталі, що з'єднуються, здавлюються постійним осьовим тиском і нагріваються до температури усадки. У другому випадку деталі нагріваються до температури зварювання, потім, за рахунок збільшення осьового тиску відбувається остаточне з'єднання деталей. Так як при використанні цього виду зварювання не відбувається фазових перетворень металу, усадкова пухкість, тріщини, раковини та інші, пов'язані з цими перетвореннями, дефекти структури відсутні.
  2. При зварюванні оплавленням деталі нагрівають до розплавлення в місці їх з'єднання, потім здійснюється їх здавлювання за допомогою спеціального оснащення та обладнання. У результаті розплавлений метал видавлюється зі стику та деталі надійно зварюються.

Основні переваги газопресового зварювання:

  • відносно висока якість зварного шва, яка зумовлена відсутністю структурних змін металу, оскільки не відбувається його фазових переходів спочатку з твердого в рідке, а потім з рідкого в твердий стан;
  • відсутня потреба у використанні присадних матеріалів та джерел електроенергії;
  • можливість використання природних газів та відносного дешевого обладнання;
  • можливість виконувати надійне з'єднання різних металоконструкцій у польових умовах;
  • можливість механізації технологічного процесу.

Дослідний завод спецелектрометалургії, використовуючи власні виробничі площі та унікальне обладнання для виконання робіт з аналізу якісних характеристик металу в галузі зварних швів, у тісній кооперації зі спеціалістами головного підприємства та його структурними підрозділами, виконує замовлення щодо впровадження у виробництво різних зварювальних технологій, у тому числі й технологію газопресового зварювання. Можливість виконання повноцінного аналізу якісних та технічних характеристик зварювальних швів гарантує надійність та довговічність в експлуатації готових виробів та металоконструкцій, виготовлених із застосуванням газопресового зварювання.