Лиття сплавів
19 / 01 / 2024

Лиття сплавів

Виробничий процес лиття сплавів, як один із сегментів металообробки, є ефективним методом, якій дозволяє створювати різні деталі, що мають унікальні технічні характеристики. У цьому процесі використовуються або попередньо леговані метали, або виконується змішування різних сплавів у процесі плавки з подальшим затвердінням, в результаті чого виходить виливок сплаву з необхідними властивостями.

Залежно від типу сплаву та кількості легуючих елементів, що додаються в метал, лиття сплавів дає ряд переваг у порівнянні з традиційним литтям.

Насамперед це:

  • покращена оброблюваність готових виливків за рахунок додавання легуючих елементів, таких, наприклад, як додавання до чистої міді цинку, олова, кремнію та інших елементів;
  • підвищення міцності виливків при додаванні таких легуючих елементів, як вуглець, мідь, марганець, нікель, хром та молібден;
  • введення в розплав таких легуючих елементів, як молібден, хром та ін., підвищують корозійну стійкість металу, що робить його придатним для лиття виробів, що зазнають впливу агресивного середовища;
  • підвищення плинності при додаванні легуючих елементів, збільшує ступінь затікання розплавленого металу всередині матриці, що дає змогу виконувати складне лиття без дефектів або з мінімальними дефектами.

У промисловому виробництві широко використовуються як чорні сплави на основі заліза, що забезпечують гнучкість, міцність і в'язкість готових виливків, так і сплави кольорових металів, що містять алюміній, нікель, мідь, кобальт, олово та цинк, що забезпечують мінімальну вагу, високу міцність та стійкість до корозії.

Такі ливарні процеси, як лиття в піщані форми, лиття по виплавлюваних моделях або лиття в обичайки, найкраще підходять для чорних сплавів, тоді як лиття під тиском, відцентрове лиття, лиття під високим тиском, лиття по виплавлюваних моделях і вакуумне лиття ідеально сплавів кольорових металів. Від правильного вибору технологічного процесу лиття зі сплавів залежать, зрештою, технічні характеристики готових виробів, їх надійність та довговічність в експлуатації.

Дослідний завод спецелектрометалургії має значний досвід виконання лиття з різних сплавів чорних і кольорових металів із застосуванням сучасних технологій. При виконанні замовлень з виготовлення виливків та готових деталей зі сплавів фахівці підприємства всебічно підходять до вибору необхідного технологічного процесу, гарантуючи тим самим високу якість, надійність та оптимальну собівартість готових виробів.