Методи спецелектрометалургії, порівняльна характеристика
02 / 05 / 2024

Методи спецелектрометалургії, порівняльна характеристика

Застосування методів спеціальної електрометалургії у ливарному виробництві значно розширили номенклатуру високоякісних металів та сплавів, що застосовуються у сучасній металообробці. Найбільш широкого поширення набули наступні технологічні процеси: вакуумний індукційний переплав (ВІП), вакуумний дуговий переплав (ВДП), електронно-променевий переплав (ЕПП), електрошлаковий переплав (ЕШП), плазмовий дуговий переплав (ПДП) та інші. Успішне використання технологічних процесів спецелектрометалургії для виготовлення компонентів з необхідними технічними характеристиками багато в чому залежить від розуміння особливостей і основних технологічних показників роботи цих переплавних процесів.

Основні технологічні показники процесів спецелектрометалургії:

  1. Максимальна маса зливка. Найбільша маса зливка до 200кг. виплавляється з використанням ЕШП, найменша, до 20кг. - ПДП та ЕПП. За допомогою методів ВІП та ВДП виплавляються зливки масою 30-60кг.
  2. Футерівка. Для реалізації процесу ВІП використовується футерування з вогнетривких матеріалів. Для інших методів переплаву застосовується мідний водоохолоджуваний тигель.
  3. Перетин зливків, що виплавляються. Методами ВДП та ПДП виплавляються круглі зливки. Методи ЕПП та ВІП здатні виготовляти зливки з круглим та прямокутним перетином. Метод ЕШП забезпечує виготовлення зливків будь-якого перерізу, у тому числі фігурного.
  4. Підготовка поверхні заготовок (шихтових матеріалів). Застосування методу ЕШП не вимагає очищення поверхні, при використанні інших методів необхідне механічне очищення поверхні заготовок.
  5. Присадка легуючих можлива тільки при використанні ВІП та ЕПП.
  6. Модифікація металу можливе під час використання всіх технологічних процесів, крім ВДП і ПДП.
  7. Температурний режим забезпечує регулювання у зоні високих температур під час використання всіх методів переплаву, крім ВДП.
  8. Продуктивність. Найбільшу продуктивність до 0,6 т/год забезпечують методи ВДП, ЕШП та ПДП. Продуктивність методів ЕПП та ВІП становить близько 0,4 т/годину.

На виробничих площах Дослідного заводу спецелектрометалургії проводиться апробація різних методів спецелектрометалургії. Підприємство, на основі технічних характеристик методів лиття спеціальних сплавів та металів, видає методичні вказівки щодо оптимального застосування технологічних процесів спецелектрометалургії у виробництві конкретних ливарних металів та сплавів.