Забезпечення надійності зварних з’єднань
12 / 04 / 2024

Забезпечення надійності зварних з’єднань

Забезпечення надійності зварних з’єднань є одним із основних завдань сучасних процесів металообробки при виготовленні виробів для зберігання та транспортування рідин та газів, створення умов глибокого вакууму та високого тиску для різних технологічних процесів. Зварне з'єднання має бути виконане у точній відповідності до вимог конструкторської документації, забезпечувати необхідну функціональність та міцність при експлуатації готового виробу, мати якісний зовнішній вигляд зварного шва.

При виконанні зварювальних робіт неприпустимі наступні дефекти всередині зварного шва, що утворюються при розплавленні металу, що найбільш негативно впливають на надійність з'єднання:

  1. Пористість, що виникає при затвердінні розплавленого металу, коли газ, через неможливість виходу з зварного шва, утворює у ньому сферичні порожнини. Якщо ці газові порожнини тверднуть на поверхні зварного шва, вони утворюють раковини.
  2. Сторонні включення виникають, коли молекули газу затримуються всередині розплавленого металу і зв'язуються з основним матеріалом, утворюючи нечисті з'єднання, що залишаються усередині зварного шва.
  3. Шлакові включення, що виникають, коли шлак, що утворюється під час зварювання, твердне швидше, ніж розплавлений метал, і залишається всередині зварного шва.
  4. Не проварювання до необхідної глибини зварного шва, що утворюється через недостатнє підведення тепла до розплавленого металу або з інших причин.
  5. Недостатнє проплавлення виникає, коли процес не може до кінця розплавити область зварного шва в попередньому шарі, виконаному раніше, через недостатню кількість підведення тепла до розплавленого металу.
  6. Внутрішні тріщини утворюються при розтріскуванні металу шва при його охолодженні, та розтріскуванні основного металу в зоні термічного впливу при швидкому охолодженні.

Від якості зварного з'єднання залежить можливість подальшої експлуатації готових виробів та металоконструкцій, тому до нього висуваються жорсткі вимоги. Виникненню дефектів під час виконання зварювальних робіт сприяють такі чинники, як невисока кваліфікація виробничого персоналу, неправильний вибір та порушення технологічного процесу, використання несправного обладнання та некондиційних матеріалів, неналежна підготовка виробництва.

Під час проведення ремонтних робіт та відновлення технологічного обладнання та металоконструкцій, на Дослідному заводі спецелектрометалургії виконується комплекс заходів щодо підбору необхідного технологічного процесу, аналізу структури матеріалу, можливості утворення дефектів. Використовуючи сучасні напрацювання в галузі зварювальних технологій, фахівці підприємства, використовуючи найефективніші технології зварювання, здійснюючи дієвий контроль за його якісним виконанням, гарантують надійну роботу відремонтованих та відновлених вузлів та металоконструкцій.