Нормалізація виливків, заготовок та готових деталей
09 / 02 / 2024

Нормалізація виливків, заготовок та готових деталей

Одним із популярних методів металообробки деталей та заготовок із сталі та чорних металів перед чистовою обробкою, а також після лиття, кування або холодної прокатки є процес нормалізації. При проведенні нормалізації метал повторно нагрівається до температури, що трохи перевищує критичну точку рекристалізації, потім остигає при кімнатній температурі. Цей процес дає змогу очистити зерна металу на мікроскопічному рівні. В результаті вдається отримувати більш дрібнозернисті сталі та чорні метали з меншою кількістю повітряних раковин та крупнозернистих включень, ніж у виливках. Нормалізовані деталі мають більшу пластичність та стійкість до крихкості після гарту, що робить їх більш привабливими у промисловому виробництві, ніж деталей з ненормалізованої сталі.

Основні переваги процесу нормалізації:

  1. На відміну від такого процесу збільшення пластичності, як повний відпал, витрати на проведення нормалізації набагато менші, тому що немає необхідності застосовувати спеціальну ванну та підтримувати роботу печі на етапі охолодження протягом тривалого часу.
  2. Нормалізація дозволяє ефективно пом'якшувати сталі та феросплави, створюючи більш пластичні деталі, які досить легко піддаються додатковій обробці, що в результаті дає можливість готовим деталям та інструментам повніше відповідати технічним вимогам.
  3. Нормалізація збільшує пластичність металів, не знижуючи переваг попередніх процесів загартування, зменшуючи вплив крихкості та збільшуючи термін служби готових виробів та їх передчасне руйнування.
  4. Нормалізація дозволяє впорядкувати зернисту структуру сталей та чорних металів після розливання, розсіяти газові кишені, які утворюють небажані включення поблизу поверхні виливків. Таким чином, вона пропонує досить економічний спосіб видалення повітряних кишень, зниження залишкової напруги та подрібнення структур сталевих зернин.

Дослідний завод спецелектрометалургії у своїй науково-виробничій діяльності постійно вдосконалює технологічні процеси термообробки металевих деталей та виливків. Для покращення технічних характеристик продукції власного виробництва, при виконанні замовлень з виготовлення ливарної продукції, фахівцями підприємства в обов'язковому порядку виконується комплекс заходів щодо підготовки та проведення необхідного процесу термообробки виливків та готових деталей.