Обробка на верстатах з числовим програмним керуванням
12 / 03 / 2024

Обробка на верстатах з числовим програмним керуванням

Сучасну металообробку практично неможливо уявити без застосування систем числового програмного управління. Обробка на верстаті з ЧПК - це спосіб виготовлення деталей, при якому програма управління приводами металорізального обладнання, у вигляді машинного коду, управляє технологічним процесом обробки. Сучасні верстати з ЧПК, обробні центри та робототехнічні комплекси повністю автоматизовані, внаслідок чого, практично відпадає необхідність у ручному операторі для безпосереднього керування металорізальним обладнанням. Машинний код, у вигляді цифрових файлів з інструкціями по траєкторії переміщення заготовки та інструменту, визначає всі параметри металообробки - від руху ріжучої головки з деталлю до швидкості шпинделя та числа обертів за хвилину.

До основних технологічних процесів металообробки з використанням обладнання з ЧПК належать:

  1. Фрезерування, при якому ріжучий інструмент обертаючись, видаляє із заготовки зайвий шар металу у вигляді стружки. Технологічний процес складається з таких операцій, як чистове та фасонне фрезерування, фрезерування фасок, торцеве та кінцеве фрезерування, розточування, нарізування різьб. Фрезерування з ЧПК відрізняється високою точністю та повторюваністю, забезпечує необхідні допуски при виготовленні деталей, що мають складну геометричну конфігурацію.
  2. Токарна обробка, при якій замість ріжучого інструменту обертається заготовка, забезпечує високу точність обробки циліндричних заготовок як зовні, так і всередині. Токарна обробка з ЧПК використовує програмну технологію, яка дозволяє виробляти та формувати конкретні високоточні деталі в короткі терміни, виконуючи такі операції, як чистова та чорнова обробка, нарізка різьб та торцеве різання, виконання осьових та радіальних отворів, канавок та пазів. Токарні верстати з ЧПК забезпечують оптимальне регулювання режимів роботи інструментів, змінюючи умови їх роботи та адаптуючи їх до виконуваної роботи, типу матеріалу та необхідної точності. Спеціалізоване програмне забезпечення токарних верстатів дозволяє своєчасно регулювати такі параметри, як швидкість різання, швидкість обертання шпинделя, глибину і швидкість подачі інструменту, а також забезпечує автоматичну зміну інструменту.

Маючи унікальну лінійку металообробного обладнання з числовим програмним управлінням, Дослідний завод спецелектрометалургії не тільки забезпечує свої потреби у виготовленні та ремонті оснастки, інструментів та обладнання, а й виконує замовлення з виготовлення деталей складної конфігурації, у тому числі великогабаритних. Висококваліфіковані фахівці підприємства, застосовуючи високотехнологічне обладнання з ЧПК, гарантують якісне виконання замовлень з виготовлення оригінальних деталей та ремонту механізмів, техніки та промислового обладнання різноманітного виробничого призначення.