Проектування прес-форм для процесу лиття по моделях, що газифікуються
22 / 09 / 2022

Проектування прес-форм для процесу лиття по моделях, що газифікуються

Технологія лиття по моделях, що газифікуються, забезпечує виготовлення відливок високої конструктивної складності з високою якістю поверхні деталей і заготовок. Висока якість виливків неможливо отримати без використання в модельному виробництві прес-форм, сконструйованих з урахуванням особливостей технологічних процесів виготовлення виробів з пінополістиролу. Прес-форми, як правило, конструюються з урахуванням особливостей існуючих методів спінювання полістиролу і застосовуваного при цьому устаткування. Так як технології виготовлення моделей для ЛГМ в автоклавах, методом теплового удару, з використанням напівавтоматів і прес-машин істотно відрізняються один від одного, при конструюванні прес-форм необхідно враховувати всі нюанси технологічних процесів і особливостей застосовуваного обладнання. Тому, при конструюванні прес-форм необхідно правильно розташовувати канали подачі і відведення теплоносія, відпрацьованих газів, охолоджувача і створення вакууму. У підсумку, сконструйована з урахуванням всіх необхідних вимог технологічних процесів, прес-форма забезпечить виготовлення моделей з необхідною якістю і оптимальними виробничими витратами.

Дослідний завод спецелектрометалургії є експериментальним майданчиком, на якому проходить промислова апробація і впровадження передових технологій спеціальної електрометалургії, таких перспективних і ефективних, як лиття по моделях, що газифікуються. Висококваліфіковані фахівці підприємства постійно працюють над вдосконаленням технологічної оснастки, її адаптації до конкретних технічних завдань. В процесі проектування прес-форм для реалізації процесу ЛГМ фахівцями підприємства виконується наступний комплекс робіт:

  • аналіз технічного завдання, де розглядаються конкретні умови експлуатації, з урахуванням матеріалу литва і серійності виробництва;
  • аналізуються технічні вимоги до креслення, клас точності і допуски на виготовлення виливки;
  • проектується 3Д конструкція моделі;
  • розробляється комплект конструкторської та технологічної документації на виготовлення прес-форми;
  • виготовляється тестовий зразок прес-форми, на якому відбувається апробація технологічного процесу лиття;
  • виконується остаточне доведення конструкторської документації на прес-форму, а в разі потреби виготовляється, за погодженням із Замовником, необхідний комплект прес-форм.