Порівняльна характеристика процесів відпалу та нормалізації
23 / 02 / 2024

Порівняльна характеристика процесів відпалу та нормалізації

Незважаючи на те, що технологічний процес нормалізації багато в чому повторює такі процеси металообробки, як відпал та зняття внутрішніх напружень, є суттєві відмінності як у самому методі, так і в кінцевому результаті. Сам процес нормалізації відбувається з більш інтенсивним нагріванням, ніж відпал, водночас охолодження матеріалу, що обробляється, відбувається набагато швидше. Тому нормалізація металевих компонентів значно дешевша за процеси їх відпалу.

Подібність обох процесів полягає в нагріванні металу вище за температуру рекристалізації з подальшим їх охолодженням. Мікроструктура, що утворюється в результаті, забезпечує значно поліпшену пластичність.

Зменшення часу охолодження істотно впливають на такі властивості металу, як пластичність і твердість. При відпалі метал набуває більш високої пластичності і меншої твердості, ніж при нормалізації.

Основні відмінності нормалізації від відпалу:

  • Обидва процеси розрізняються за такими параметрами, як час на виконання технологічних операцій та швидкість охолодження, причому відпал є повільнішим процесом і має обов'язково контрольовану та повільнішу швидкість охолодження.
  • Процес нормалізації використовується для покращення механічних властивостей матеріалу, в той час як відпал застосовується, як правило, на зняття внутрішніх напружень у матеріалах.
  • В процесі нормалізації охолодження металу до кімнатної температури відбувається досить швидко, в той час, коли при відпалі охолодження відбувається в печі при контрольованій температурі, необхідної для забезпечення необхідних параметрів та остаточних структури та властивостей матеріалу.
  • Відмінність у часі охолодження призводить до утворення різної структури зернин – при відпалі утворюється груба, крупнозерниста структура, а при нормалізації – дрібнозерниста мікроструктура.
  • Відпал призводить до зниження твердості при збільшенні міцності та ударної в'язкості, в той час як процес нормалізації забезпечує лише незначне збільшення твердості при зниженні міцності та ударної в'язкості.

На виробничих площах та устаткуванні Дослідного заводу спецелектрометалургії фахівцями підприємства вивчаються та відбувається апробація процесів термообробки металевих виливків та деталей. Для конкретних процесів металообробки на підприємстві підбирається оптимальний технологічний процес термообробки, його параметри. Це дозволяє підприємству гарантувати виконання замовлень з виготовлення якісних та надійних виливків та готових деталей для різних галузей промислового виробництва.