Технології електронно-променевої металообробки
20 / 07 / 2022

Технології електронно-променевої металообробки

Електронно-променева металообробка деталей та заготовок зі спеціальних сталей та сплавів у сучасному виробничому процесі займає одне з провідних місць при виготовленні деталей та вузлів для високотехнологічних виробів, що застосовуються у таких галузях, як металургія, авіакосмічна, атомна енергетика, точне машинобудування, радіоелектроніка та приладобудування. Можливість автоматизації процесу електронно-променевої обробки, висока концентрація енергії електронного променю, забезпечення ідеальної чистоти технологічного процесу за рахунок високого ступеня вакуумування, дозволяє з високою ефективністю впроваджувати технології електронно-променевої обробки.

Основні напрямки технології електронно-променевої обробки:

  1. Плавка особливо чистих та стійких до високотемпературної та хімічної дії металів. Метод використовується для отримання тугоплавких зливків, а у поєднанні з рафінуванням є можливість досягати їх високого ступеня чистоти. Метод ідеально підходить для переплаву, очищення, а також збільшення ступеня пластичності жароміцних металів та сплавів на основі танталу, ніобію, молібдену, вольфраму, ванадію, гафнію цирконію, титану та інших.
  2. Зварювання практично будь-яких металів та сплавів у широкому діапазоні товщин зі стовідсотковим проплавленням. При цьому є можливість з'єднання різнорідних металів зварними прецизійними швами без додаткової механічної обробки.
  3. Термообробка поверхневих шарів вузлів та деталей механізмів та машин дає можливість отримати значне локальне покращення властивостей матеріалу і, тим самим, підвищити експлуатаційні показники деталі в цілому, забезпечити глибину гарту в межах 0,1-1,7 мм без проплавлення поверхні.
  4. Одержання тонких плівок металів, сплавів та діелектриків, а також нанесення покриттів різної товщини з різними фізико-хімічними властивостями за допомогою напилення.
  5. Прецизійна перфорація та свердління отворів пучком електронів у матеріалах будь-якої твердості з високою продуктивністю та малою конусністю.
  6. Адитивні технології наплавлення із застосуванням високотехнологічного обладнання з ЧПУ для створення деталей та вузлів зі спеціальних матеріалів зі складною геометрією для створення новітньої техніки у найсучасніших сегментах промислового виробництва.

Дослідний завод спецелектрометалургії, будучи структурним підрозділом ІЕЗ ім. Є.О. Патона, використовує передові науково-технічні розробки головного підприємства у галузі електронно-променевих технологій не тільки в своєму виробництві, а й активно впроваджує їх в інших підприємствах. Висококваліфіковані підприємства, у кооперації з іншими підрозділами головного підприємства, виконують повний комплекс з виготовлення та впровадження у виробничий процес Замовника технологій електронно-променевої обробки, включаючи проектування необхідного обладнання, комплектацію необхідними вузлами та виробами, виготовлення, монтаж та пусконалагоджувальні роботи, а також, за необхідності, сервісне обслуговування.