Термічна обробка виливків із алюмінієвих ливарних сплавів
20 / 09 / 2023

Термічна обробка виливків із алюмінієвих ливарних сплавів

Термічна обробка литва із алюмінієвих сплавів є одним із технологічних процесів металообробки, що дозволяє забезпечити виливкам точну відповідність технічним характеристикам готового виробу. При цьому, для розчинення легуючих елементів і досягнення бажаних структурних змін, виливки нагрівають до температури трохи нижче за температуру плавлення з контрольованою швидкістю. Після витримки при цій температурі протягом певного періоду часу виливок охолоджують з контрольованою швидкістю, при цьому внутрішня структура сплаву змінюється таким чином, що відбувається поліпшення механічних властивостей, зносостійкості, оброблюваності та стабільності розмірів.

Зрештою, метою термічної обробки виливків з алюмінієвого сплаву є:

  1. Поліпшення механічної структури, механічних та антикорозійних властивостей, стабілізація розмірів.
  2. Підвищення продуктивності таких процесів металообробки, як різання, фрезерування, свердління, з'єднання зварюванням.
  3. Оскільки механічні властивості більшості виливків з алюмінієвих сплавів після вилучення їх з форм не можуть повністю відповідати вимогам технічної документації на готові деталі, алюмінієві литі сплави, для покращення механічних властивостей, повинні піддаватися різним видам термообробки. 

При цьому з матеріалом та структурою виливків відбуваються такі зміни:

  • усуваються внутрішні залишкові напруги, покращується процес затвердіння виливка;
  • покращуються твердість та механічна міцність сплаву, сплав набуває необхідного ступеня пластичності, підвищуючи, тим самим, продуктивність операцій зі зварювання та механічної обробки на металорізальному устаткуванні;
  • за рахунок усунення високих перепадів температури, що викликають зміни об'єму, стабілізуються такі параметри, як форма та розмір виливка;
  • практично усуваються міжзернова та композиційна сегрегація для гомогенізації структури сплаву.

Дослідний завод спецелектрометалургії, на основі аналізу структури та фізико-хімічних властивостей алюмінієвих ливарних сплавів, використовуючи власне технологічне обладнання, виконує термообробку виливків як власного виробництва, так і на замовлення сторонніх організацій. Фахівці підприємства, завдяки набутим величезним досвідом, використанню лабораторії визначення параметрів та структури сплавів, гарантують високу якість готової продукції з різних марок ливарних алюмінієвих сплавів.