Вирішення проблем, пов'язаних з термообробкою алюмінію
04 / 10 / 2023

Вирішення проблем, пов'язаних з термообробкою алюмінію

Термообробка алюмінієвих сплавів – досить складний технологічний процес, що вимагає максимального контролю за станом сплаву та параметрами обладнання.

Найбільш часто зустрічаються такі проблеми, пов'язані з термічною обробкою ливарних заготовок з алюмінію та його сплавів, та шляхи їх вирішення:

  1. Порядок розміщення деталей з порушенням умов та швидкості відведення тепла призводить до їх деформації. Правильне розташування стелажів, та деталей на них дозволяє вирішити цю проблему.
  2. Зміна часових параметрів термообробки веде до небажаних змін структури, механічних та фізичних властивостей виливків. Причому, ця проблема може виникнути на будь-якому етапі технологічного процесу термообробки.
  3. Більш високі швидкості зміни температурних параметрів призводить до теплових спотворень структури виливків та їх деформації. Проблема вирішується посиленням контролю за температурою та рівномірним розміщенням деталей на стелажах.
  4. Рівень залишкової напруги при термообробці набагато більший, ніж при виконанні інших технологічних процесів металообробки, включаючи лиття. Проблема вирішується жорстким контролем температурних режимів, процесу затвердіння, охолодження деталей після затвердіння.
  5. Втрата або погіршення механічних властивостей при термообробці старінням через порушення температурних або часових параметрів. Проблема вирішується точним дотриманням необхідної температури та тривалості технологічних циклів.
  6. Недостатній час витримки за заданої температури призводить до неможливості досягнення необхідних механічних властивостей. Вирішення проблеми полягає у чіткому контролі часових параметрів технологічних операцій.
  7. Проблеми, пов'язані з досягненням однорідної температури в тілі оброблюваної деталі, вирішуються застосуванням високотехнологічного обладнання, яке забезпечує однорідність температури процесу в межах ±6С.
  8. Невідповідність швидкості охолодження заготовок технологічним параметрам при їхній термообробці розчином, що відпалюється. Проблема вирішується підтримкою максимальної швидкості охолодження близько 20°C на годину, доки температура не знизиться до 290°C.

Вирішення цих та більшості інших проблем, пов'язаних з термообробкою алюмінію, полягає в тому, щоб визначити причини порушення структури та механічних властивостей, знайти та впровадити у виробництво необхідні методику та процедури, забезпечити жорсткий контроль за всіма параметрами технологічного процесу. Наявні на Дослідному заводі спецелектрометалургії необхідне обладнання та лабораторний комплекс дозволяють фахівцям підприємства забезпечити якісне виконання замовлень з термообробки алюмінієвого лиття.