Термообробка аустенітної нержавіючої сталі
05 / 09 / 2023

Термообробка аустенітної нержавіючої сталі

Зростаюча сфера застосування аустенітних нержавіючих сталей, збільшення їх виробництва до промислових масштабів, зажадали вирішення питання поліпшення їх механічних властивостей та зносостійкості без погіршення корозійної стійкості шляхом застосування термічних методів обробки. Складність збільшення твердості аустенітних нержавіючих сталей шляхом застосування теплової обробки обумовлена їхньою специфічною кристалічною решіткою. Механічні властивості деталей з такої сталі можуть бути покращені шляхом застосування процесів S³P, які дозволяють отримати загартовану поверхню.

Суть процесу S3P полягає в дифузії при низькій температурі, близько 500С і нижче, великої кількості вуглецю та азоту з введенням додаткових хімічних елементів на поверхню без утворення осаджень хрому. Відсутній ризик розшаровування, оскільки в процеси S3P не додається покриття і не вводиться жодних фаз крихкості у матеріалі.

У всіх процесах S³P корозійна стійкість основного матеріалу не змінюється, навпаки збільшується зносостійкість, механічна міцність та пластичність, на додаток до абразивної стійкості. Під час дифузії на її поверхні не з'являються тріщини та відколи, що є значною перевагою порівняно з технологіями електрохімічного покриття. Оброблені таким способом заготовки та готові деталі мають покращені експлуатаційні характеристики, що значно розширює сферу їх використання.

Переваги технології низькотемпературної обробки нержавіючої сталі:

  • підвищена, в залежності від марки основного матеріалу та стану поверхні, твердість;
  • обробка деталей за цією технологією забезпечує стабільність їх кольору та розмірів;
  • ретельне дотримання технологічного процесу дозволяє зберегти корозійну стійкість металу та гарантує відсутність ризику розшаровування;
  • відсутня необхідність додаткової обробки поверхні;
  • незмінність парамагнітних властивостей матеріалу під час виконання технологічного процесу термообробки;
  • оброблені поверхні мають підвищену стійкість до стирання, абразивного зносу, кавітаційної ерозії.

На Дослідному заводі спецелектрометалургії у науково-технічній співпраці зі спеціалістами головного підприємства та його структурними підрозділами, відбувається апробація та впровадження у виробництво унікальних технологічних процесів, таких як спеціальний процес низькотемпературного загартування поверхні аустенітної нержавіючої сталі. Унікальне сучасне технологічне обладнання, великий досвід виробничого персоналу дозволяє підприємству виконувати замовлення щодо впровадження у виробництво технологічних процесів термообробки різних марок нержавіючої сталі.