Цементація
26 / 03 / 2024

Цементація

Сучасна металообробка для зміцнення поверхні деталей з низьковуглецевої та легованої сталі ефективно використовує таку операцію термообробки, як цементація поверхневого шару. Завдяки автоматизації виробництва, вивчення процесів термодинаміки та кінетики хімічних реакцій, метод цементації отримав широке застосування у таких високотехнологічних виробничих процесах, як виготовлення прецизійних інструментів, зубчастих коліс та складних деталей, що вимагають високого ступеня точності для автомобільної промисловості, суднобудування та авіабудування.

Цементація використовується, як правило, для збільшення твердості робочих поверхонь деталей після їх остаточної обробки. Оскільки кількість вуглецю у структурі деталі безпосередньо визначає кінцеву твердість, то для підвищення твердості поверхні деталей з низьковуглецевих сталей необхідно перед гартуванням збільшити склад вуглецю в поверхневому шарі. Використовуючи операцію цементації, вміст вуглецю доводиться до необхідної концентрації на необхідну глибину.

Основні переваги процесу цементації:

  1. Простота та універсальність процесу дозволяє, у багатьох випадках, виконувати його некваліфікованим персоналом у елементарних печах. Процес успішно працює з широким спектром низьковуглецевих та легованих сталей, з максимальним вмістом вуглецю близько 0,4%.
  2. Цементація дає можливість виготовляти деталі з твердістю, порівнянною із твердістю інструментальної сталі, але з набагато нижчою собівартістю, що дозволяє замінити дорогу сталь у багатьох сферах застосування без обмежень безпеки чи функціональності.
  3. Процес цементації підходить для масового та багатосерійного виробництва, оскільки його можна легко автоматизувати для безперервного виробництва великих партій деталей з поверхневим загартуванням.
  4. Деталі, в процесі обробки, не піддаються значним деформаціям, що забезпечує оптимальний контроль розмірів готової продукції в порівнянні з іншими операціями термообробки.
  5. Висока зносостійкість робочої поверхні та пластичність внутрішніх шарів готових деталей після виконання загартування.

Одним із основних напрямків науково-виробничої діяльності Дослідний завод спецелектрометалургії є впровадження ефективних технологічних процесів металообробки, спрямованих на підвищення технічних характеристик готових деталей та виливків. На підприємстві проводиться проектування та виготовлення лінійки нестандартного обладнання для виконання цементації, такого як вакуумні камери, маніпулятори, пристрої введення, впровадження їх у виробничі процеси термообробки.