Технологія відцентрового електрошлакового лиття
12 / 09 / 2022

Технологія відцентрового електрошлакового лиття

Виготовлення кільцевих та порожніх заготовок у сучасному виробничому процесі практично неможливо уявити без інноваційної та прогресивної технології відцентрового електрошлакового лиття (ВЕШЛ), розробленої та впровадженої у виробництво інститутом електрозварювання ім. Е. О. Патона. Особливо високий попит на такі заготовки та деталі у суднобудуванні, хімічній та нафтохімічній промисловості, енергетиці, авіаційній та ракетній техніці. А у виробництві литих фланців та фланцевих з'єднань, з необхідними експлуатаційними та технічними характеристиками, прийнятної альтернативи технології ВЕШЛ практично не існує.

Основні переваги технології ВЕШЛ при виробництві круглих та порожніх заготовок спеціального призначення перед іншими способами:

  1. Гарантований хімічний склад та фізико-механічні властивості матеріалу литва, відсутність неметалевих включень, що впливають на надійність та довговічність готових виробів.
  2. Можливість ефективного використання металобрухту, відходів твердого або рідкого присадного металу.
  3. Під дією відцентрових сил відбувається ущільнення металу литва, що дозволяє забезпечити однорідну щільність та відсутність раковин та порожнин у тілі виливки.
  4. Забезпечення мінімальних припусків на механічну обробку за рахунок виконання литва із геометричними розмірами максимально близькими за формою до готового виробу.
  5. Можливість забезпечення контролю всіх технологічних операцій на будь-якому етапі виробництва ливарних заготовок.
  6. Відсутність внутрішніх дефектів усадочного характеру.
  7. Суттєва економія металу порівняно з традиційними методами лиття за рахунок відсутності необхідності застосування литникової та прибуткової систем.
  8. Набагато вищі механічні властивості виливків проти механічних властивостях поковок з аналогічних марок стали.
  9. На відміну від звичайного процесу електрошлакового лиття технологія ЦЕШЛ забезпечує додаткове інтенсивне рафінування металу при проходженні його через шлак під дією відцентрових сил у формі, що обертається.
  10. Відсутня потреба у використанні спеціального дорогого обладнання, простота у здійсненні та застосуванні технологічного процесу.

Будучи одним із основних виробничо-технічних майданчиків основоположника відцентрового електрошлакового лиття ІЕС ім. Є.О. Патона, Дослідний завод спецелектрометалургії у тісному науково-технічному та виробничо-технологічному співробітництві з базовим підприємством активно впроваджує всі передові технологічні та наукові напрацювання у галузі ЦЕШЛ як у власному виробництві, так і на інших металургійних підприємствах. Завдяки накопиченому багаторічному досвіду роботи, технологія ВЕШЛ, фахівцями підприємства доведена до досконалості, що дозволяє виконувати замовлення з виготовлення кільцевих та порожнистих заготовок з необхідними параметрами механічних властивостей та структури, виготовляти обладнання для забезпечення процесу ВЕШЛ, впроваджувати його у виробництво.