Відпал литва з алюмінію і його сплавів
11 / 10 / 2023

Відпал литва з алюмінію і його сплавів

Термічна обробка алюмінієвих виливків, для  досягнення конкретних результатів, може здійснюватися різними способами. Для зниження твердості литва, з метою поліпшення умов обробки на металорізальному устаткуванні, зняття залишкових внутрішніх напружень, поліпшення структури та механічних властивостей металу, найчастіше використовується відпал деталей та заготовок з алюмінію та його сплавів.

Технологічний процес відпалу складається з таких фаз, як нагрівання металу до певної температури, витримку при цій температурі, контрольоване або неконтрольоване охолодження.

У металургії алюмінію та його сплавів розрізняють такі основні види відпалу:

  1. Повний відпал, після якого всі алюмінієві сплави, включаючи термічно зміцнювані і термічно незміцнювані, одержують м'який, пластичний і найбільш сприятливий для пластичної деформації стан шляхом відновлення кристалічної структури.
  2. Частковий (відновлювальний) відпал використовується для термообробки нагартованих сплавів, що деформуються та термічно не зміцнюються з метою отримання проміжних механічних властивостей. Відновлення знижує внутрішні напруження, і з матеріалом стає легше працювати, але працювати з ним не так просто, як із повністю відпаленою деталлю. Після відновлення деталі залишаються напруги, які можуть перешкодити майбутнім холодним деформаціям, а також є ймовірність створення точок зламу.
  3. Відпал для зняття залишкової напруги використовується для зняття напруги або для розм'якшення компонента для подальшого формоутворення або механічної обробки;
  4. Відпал алюмінієвих виливків забезпечує найбільш повне зняття залишкової напруги, максимальну розмірну стабільність при експлуатації в умовах підвищених робочих температур. Він призначений для усунення ливарної напруги виливків і внутрішньої напруги, викликаної механічною обробкою, стабілізації форми і розміру деталей, що обробляються, поліпшення пластичності, зменшення деформацій і короблення.

На виробничих площах та устаткуванні Дослідного заводу спецелектрометалургії виконується відпрацювання технологічних процесів відпалу виливків з алюмінію та його сплавів. При виконанні замовлень з виготовлення виливків фахівці підприємства, на основі виконаного аналізу властивостей вихідного матеріалу та умов експлуатації готових виробів, визначають необхідні параметри термообробки литва з алюмінію і його сплавів. Тим самим гарантується необхідна якість готового лиття, його структури, механічних та фізико-хімічних властивостей.