Відпал металевих заготовок та виливків
16 / 02 / 2024

Відпал металевих заготовок та виливків

Технологічний процес термообробки металевих заготовок, основним завданням якого є зміна фізичних та хімічних властивостей матеріалів з метою зниження твердості та внутрішніх напружень та підвищення пластичності.

Процес відпалу складається з трьох основних етапів:

  1. Відновлення, при якому для зняття внутрішнього напруження в металі відбувається його нагрівання, за допомогою печі відпалу, до певної температури.
  2. Рекристалізація, у процесі якої, за рахунок підвищення температури матеріалу між температурою рекристалізації та температурою плавлення, відбувається формування нових зернин без залишкових напружень.
  3. Стадія зростання зернин, протягом якої відбувається повний розвиток новостворених зернин. Досягнення необхідних результатів відбувається за допомогою регулювання параметрів та швидкості охолодження.

Основні переваги металообробки виливків та заготовок із застосуванням технологічного процесу відпалу:

  • підвищення пластичності металу збільшує міцність та підвищує стійкість готових деталей та виливків до деформацій;
  • покращення оброблюваності металу, що піддається механічній обробці або розрізанню на заготовки необхідної форми, зменшення зносу металорізального інструменту;
  • покращення зварюваності металів за рахунок зменшення в ньому кількості залишкових напружень, що, у свою чергу, знижує ймовірність розтріскування та деформації металу в процесі зварювання;
  • покращення корозійної стійкості виливків та заготовок за рахунок підвищення стійкості металу до окислення та інших проявів корозії;
  • покращення електричної провідності та теплопровідності металу за рахунок зменшення кількості дефектів у його кристалічній структурі.

Завдяки наведеним вище перевагам, використання відпалу, при правильному його застосуванні, дозволяє суттєво покращити структуру та механічні властивості матеріалу заготовок та виливків, знизити внутрішні напруги, пов'язані з виконанням попередніх технологічних операцій металообробки, робить операцію відпалу однією з найбільш популярних у різних галузях промисловості.

Дослідний завод спецелектрометалургії має значний досвід виконання термообробки металевих виливків, деталей і заготовок методом відпалу. Спеціалістами підприємства забезпечується чіткий контроль параметрів на всіх етапах виробничого процесу, правильно визначається необхідна кількість циклів виконання операцій, в залежності від технічного завдання та конкретного застосування готових виробів. Тим самим, гарантується якісне та своєчасне виконання замовлень з виготовлення готових деталей та виливків, їх надійна робота в найжорсткіших умовах експлуатації.