Відпалювання виливків та металоконструкцій
26 / 07 / 2023

Відпалювання виливків та металоконструкцій

Одним з основних технологічних процесів металообробки металів у сучасному виробництві є термообробка, яка дозволяє забезпечити підвищену твердість, підвищену термостійкість, більш велику пластичність та підвищену міцність матеріалу деталей та заготовок.

Для зняття внутрішніх напружень у металі та надання йому пластичності, використовується така операція термообробки, як відпал. Процес відпалювання полягає у нагріванні металу до певної температури. Потім метал витримується за цієї температури протягом деякого часу для зміни його кристалічної структури. Після цього відбувається його охолодження у атмосферних умовах. В результаті знижується твердість металу, збільшується пластичність, знімаються внутрішні напруги, що значно полегшує виконання подальших технологічних операцій з обробки деталей і заготовок.

При термообробці сталі застосовуються різні види відпалювання:

  • В першу чергу, це повне відпалювання, що включає нагрівання сталі до температури на 30-50˚С вище критичної та витримки її при цій температурі протягом певного часу. Потім гарячедеформовані заготовки, поковки, виливки із середньо- та високовуглецевої сталі повільно охолоджують усередині самої печі до отримання рівномірних мікроструктур і хімічного складу.
  • Процес технологічного відпалювання відбувається шляхом нагрівання, як правило низьковуглецевої сталі, до температури трохи нижче критичної, з подальшим повільним охолодженням. В результаті покращуються механічні характеристики матеріалу заготовки, що дозволяє ефективно проводити їхню подальшу технологічну обробку.
  • Для зняття внутрішніх напружень у великих виливках та зварних металоконструкціях їх нагрівають до температури близько 650˚С, витримують протягом кількох годин і повільно охолоджують. Процес використовується для видалення ділянок з підвищеною крихкістю, забезпечуючи надійність та мінімізування можливості раптового руйнування готових виробів в експлуатації.
  • Для термообробки низьковуглецевих і легованих сталей, поліпшення їх обробки та створення однорідної структури матеріалу використовується процес ізотермічного відпалювання, при якому сталь нагрівається вище верхньої критичної температури, потім сталь охолоджують до температури приблизно від 600˚С до 700˚С, підтримуючи її при цій температурі певний час.

Для забезпечення операцій відпалювання виливків та зварних металоконструкцій Дослідний завод спецелектрометалургії використовує власне технологічне обладнання. Фахівці підприємства володіють усіма тонкощами досить складного процесу термообробки деталей та заготовок з різних матеріалів, що гарантує якісне та своєчасне виконання замовлень з виготовлення складних виливків та металоконструкцій.