Вуглецева сталь у виробництві
26 / 06 / 2024

Вуглецева сталь у виробництві

Одним із найбільш застосовуваних матеріалів у сучасній металообробці, завдяки високій міцності, простоті виробництва та низькій вартості, є вуглецева сталь. Її застосування для виготовлення міцних металоконструкцій, деталей та вузлів отримало одне з найбільших поширень у промисловому виробництві, будучи, як правило, ідеальним вибором. Фактично, на виробництві використовуються, в основному, три види вуглецевої сталі, кожен з яких має свої особливості та сфери застосування. При виробництві вуглецевих сталей вміст вуглецю має бути ретельно збалансований для досягнення бажаних властивостей для конкретного застосування.

Виходячи з вимог міцності, пластичності, ударної в'язкості та оброблюваності, необхідних для конкретних проектів, відсоткового вмісту вуглецю, визначено наступні типи вуглецевої сталі:

  1. Низьковуглецева сталь - це будь-яка сталь із вмістом вуглецю менше 0,2%, є найдешевшим за собівартістю варіантом, її також досить легко згинати, віддаючи необхідну форму, що робить її ідеальним матеріалом для використання у великій кількості проектів, що вимагають застосування конструктивне міцних компонентів. Однак низький вміст вуглецю у цьому типі сталі означає, що вона практично не придатна для цементації. Деталі з низьковуглецевої сталі легко піддаються зварюванню, але її висока пластичність ускладнює обробку на металорізальному устаткуванні.
  2. Середньовуглецева сталь, з вмістом вуглецю від 0,31% до 0,60%, а також невеликої кількості природного марганцю, має вищу, ніж низьковуглецеву сталь міцність, але складніше піддається згинанню. Завдяки своїй міцності та зносостійкості вона ідеально підходить для виготовлення різних деталей для машин та автомобілів. Для підвищення міцності та стійкості до навантажень у сталь зазвичай додають хром, нікель та молібден, а також піддають термообробці.
  3. Високовуглецева сталь, що має вміст вуглецю від 0,60% до 1,4%, є найміцнішою вуглецевою сталлю. Для підвищення стійкості до корозії, під час формування високовуглецевої сталі додають до неї сплави хрому і марганцю. Цей вид сталі ідеально підходить для термообробки для підвищення твердості.

На Дослідному заводі спецелектрометалургії, використовуючи технологічні процеси спецелектрометалургії, та інші, проводиться апробація технологічних процесів лиття виливків з різних видів вуглецевої сталі. Висококваліфікований виробничий персонал підприємства, маючи величезний досвід роботи з різними типами вуглецевої сталі, не тільки виконує замовлення з чітким дотриманням технологічних процесів лиття та механічної обробки заготовок та готових деталей, але й надає інжинірингову допомогу при виборі виду вуглецевої сталі для виготовлення конкретних компонентів.