Види сталі у сучасній металообробці
19 / 06 / 2024

Види сталі у сучасній металообробці

Сучасна металообробка, завдяки можливості використання сталі з різними технічними характеристиками, структурою та хімічними властивостями, є основою виготовлення величезної кількості комплектуючих елементів для різних галузей промислового виробництва. Основними причинами величезної популярності сталі є порівняно низька вартість її виготовлення, формування та обробки, наявність у достатній кількості сировини для її виплавки із залізної руди та металобрухту, а також найширший діапазон механічних властивостей. Залежно від хімічного складу, структури, сфери застосування, форми і стану поверхні, сталі можна розділити на кілька основних груп.

За хімічним складом сталі, як правило, діляться на три основні класи:

  • Вуглецеві сталі – це серія сплавів заліза, основним легуючим елементом яких є вуглець. Вуглецеві сталі широко використовуються практично у всіх галузях промисловості і діляться, залежно від відсоткового вмісту вуглецю, на низьковуглецеві, середньовуглецеві та високовуглецеві сталі. Механічні властивості сталі залежать від кількісного складу вуглецю. У міру збільшення його відсоткового вмісту міцність сталі збільшується із зменшенням пластичності. Для поліпшення механічних властивостей середньовуглецеві та високовуглецеві сталі піддають термічній обробці.
  • Низьколеговані сталі – це тип сплавів, виготовлених методом додавання від 1 до 5% легуючих елементів, що мають покращені властивості. Хімічний склад таких сталей, зрештою, забезпечує чудові технічні характеристики і запобігає корозії низьколегованих сталей.
  • Високолеговані сталі — це тип сталей, що містять понад 8% легуючих елементів, які завдяки поєднанню високої міцності, пластичності, втомної стійкості, корозійної стійкості та інших властивостей широко застосовується в різних галузях промисловості. Механічні властивості таких сталей досягаються за рахунок ретельного підбору хімічного складу та температурно -деформаційної обробки, що впливають на мікроструктуру та фазові виділення у сталі.

Дослідний завод спецелектрометалургії, використовуючи технологічні процеси спецелектрометалургії, методи лиття за моделями, що газифікуються, і відцентрового електрошлакового лиття, виконує замовлення з виготовлення виливків і готових деталей з вуглецевих і легованих сталей. Завдяки чіткому контролю виробничих процесів на всіх етапах виконання замовлень підприємство гарантує високу якість і надійність в експлуатації готових деталей з різних видів сталі.