Види та категорії низьколегованої сталі
05 / 07 / 2024

Види та категорії низьколегованої сталі

Низьколегована сталь, завдяки своїй міцності та стійкості до атмосферного впливу, поряд із відносно низькою собівартістю, зайняла значний спектр у сучасній металообробці. На практиці, низьколегована сталь включає досить широку номенклатуру матеріалів, які, залежно від їх конкретних легуючих елементів і властивостей, поділяються на різні типи і категорії.

Найбільш застосовувані у виробництві види низьколегованої сталі:

  • Високоміцна низьколегована сталь застосовується для забезпечення високої міцності заготовок та готових деталей при збереженні хорошої зварюваності та необхідного формування. Такі сталі містять, як правило, невелику кількість таких легуючих елементів, як ванадій, ніобій, титан та мідь. Ці сталі широко використовуються в автомобільних комплектуючих, конструкційних виробах і є ціновою альтернативою більш дорогим легованим матеріалам.
  • Інструментальні сталі зі спеціальними легуючими елементами, такими як вольфрам, молібден та ванадій, використовуються для виготовлення різальних інструментів, штампів та ливарних форм. Завдяки високій твердості, зносостійкості та можливості зберігати гострі кромки, роблять їх незамінними в металообробному виробництві.
  • Стійка до атмосферних впливів сталь є видом низьколегованої сталі, що використовує захисний шар іржі, утворений при впливі атмосферних умов. Такий шар іржі значно підвищує корозійну стійкість сталі і надає їй характерного зовнішнього вигляду.
  • Нікель-хром-молібденові сталі використовують нікель, хром і молібден як ключові легуючі елементи, завдяки чому вони мають чудову корозійну стійкість, що дозволяє їх ефективно використовувати в агресивних середовищах, таких як нафтохімічна промисловість і суднобудування.
  • Хром молібденова сталь містить хром і молібден і використовується, як правило, у таких пристроях, як судини під тиском, котли та трубопроводи.

Дослідний завод спецелектрометалургії має можливість, використовуючи технології спецелектрометалургії, виготовляти виливки з різних типів низьковуглецевої сталі. Фахівці підприємства, при виконанні замовлень, залежно від таких факторів, як передбачуване застосування, умов навколишнього середовища та собівартості готової продукції, зроблять оптимальний вибір типу низьковуглецевої сталі.