Основні алюмінієві сплави, що застосовуються у технологіях лиття
12 / 09 / 2023

Основні алюмінієві сплави, що застосовуються у технологіях лиття

Сучасна металообробка під час виготовлення литва різного призначення використовує широкий спектр алюмінієвих сплавів. Процес лиття алюмінію та його сплавів дозволяє створювати складні за формою складальні одиниці та елементи конструкцій, які використовуються у виробництві автозапчастин, посуду, вуличного та кімнатного інтер'єру, компонентів двигунів та багатьох інших виробів. Через його рентабельність цей метод переважно використовувати в умовах масового та багатосерійного виробництва, створення складних і надійних в експлуатації металоконструкцій.

Залежно від призначення та механічних властивостей, широке застосування отримали такі ливарні сплави алюмінію:

  1. АЛ9, інше позначення АК7ч. Позначення цього матеріалу від Алюмінієвої асоціації (AA) – А356. Цей алюмінієвий ливарний сплав має гарні характеристики лиття та обробки, тому знайшов застосування для виготовлення деталей літаків, корпусів насосів, крильчаток високошвидкісних повітродувок та конструкційних виливків, що потребують високої міцності. Використання виливків із цього сплаву забезпечують легку вагу, герметичність та відмінні механічні властивості готових виробів. Виконання термічної обробки литва дозволяє значно збільшити його міцність, а також покращити інші механічні властивості.
  2. АК5М2, інше позначення АЛ3В. Позначення цього матеріалу від Асоціації алюмінієвих сплавів A360.0. Цей сплав має хороші штампувальні характеристики, корозійну стійкість, опір свіченню, втомну міцність і середню статичну міцність. Використовується переважно для виробництва автомобільних масляних піддонів, корпусів автомобільних контролерів, корпусів двигунів, виготовлення фасонних виливків, комунікаційних коробок, корпусів світлодіодних ламп та інших виробів.
  3. АК8М3Ч (інше позначення ВАЛ8) Позначення від АА - А380.Цей сплав є найбільш поширеним матеріалом для лиття під тиском, оскільки він поєднує в собі простоту лиття, легкість обробки, хорошу теплопередачу та інші характеристики. Сплав легко піддається механічній обробці, але трохи шорсткий через високий вміст кремнію. Знайшов широке застосування у виготовленні таких виробів як шасі для електроустаткування, опори двигунів, корпуси для коробок передач, меблів, генераторів, ручних інструментів.
  4. ADC12, за класифікацією АА – A383. Досить поширений алюмінієвий сплав, що застосовується для лиття під тиском, оскільки забезпечує виготовлення виливків, що мають підвищену деталізацію форми. У порівнянні з АК8М3Ч сплав має більш високу корозійну стійкість, підвищену плинність, стійкість до гарячого розтріскування і міцність при підвищених температурах.

Дослідний завод спецелектрометалургії, використовуючи сучасну технологію лиття за моделями, що газифікуються, виконує замовлення з виготовлення високоякісних виливків, як з перерахованих вище марок алюмінієвих сплавів, так і з інших ливарних алюмінієвих сплавів. Висококваліфіковані фахівці підприємства, на основі проведеного аналізу механічних та хімічних властивостей сплаву, технічних вимог конструкторської документації, визначать необхідні параметри технологічного процесу, гарантуючи тим самим якісне та своєчасне виконання замовлень з виготовлення виливків найскладнішої конфігурації.