Апробація технологічного процесу лиття
03 / 03 / 2023

Апробація технологічного процесу лиття

Впровадження високотехнологічних, наукомістких технологічних процесів лиття у сучасне виробництво безпосередньо залежить від їхньої апробації на науково-виробничих площах дослідних виробництв. Перш ніж стати успішною промисловою технологією, необхідно попередньо виконати певний обсяг науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, створити спеціальні матеріали та обладнання для модельного виробництва, розробити та провести випробування ефективних антипригарних покриттів, розробити та провести перевірку у виробничих умовах усіх етапів технологічного процесу лиття, що впроваджується у виробництво, здійснити ряд інших необхідних заходів.

При виконанні апробації технологічних процесів лиття виконуються, як правило, такі заходи:

  • виконання пошукових робіт для впровадження нових технологій та аналіз їх ефективності для конкретного виробничого процесу;
  • складання та аналіз технологічної та проектно-кошторисної документації;
  • розробка та виготовлення дослідних зразків модельного оснащення та обладнання;
  • виготовлення та аналіз якісних показників настановних та дослідно-промислових партій виробів;
  • розробка відповідних методик, приладів та обладнання для здійснення контролю за якістю лиття, структури металу, показників експлуатаційної надійності готових деталей та заготовок;
  • надання необхідної допомоги підприємствам у виконанні сертифікації готової продукції, розробка необхідних стандартів та технічної документації.

Дослідний завод спецелектрометалургії, у тісній співпраці зі спеціалістами головного підприємства та його структурними підрозділами, будучи основним виробничим майданчиком з впровадження найбільш перспективних технологій спеціальної електрометалургії та інших унікальних технологій лиття, виробляє промислову апробацію технологій:

  1. Електрошлакового лиття (ЕШЛ) порожнистих та суцільних заготовок з високолегованих та спеціальних сталей і сплавів.
  2. Відцентрового електрошлакового лиття (ВЕШЛ) заготовок, що мають циліндричну та конусоподібну форму.
  3. Лиття за газифікованими моделями (ЛГМ) з високою точністю заготовок і деталей зі спеціальних сталей і сплавів, що мають складну конфігурацію.