Типи дефектів лиття та способи їх запобігання
19 / 05 / 2023

Типи дефектів лиття та способи їх запобігання

Однією з основних завдань ливарних технологій у сучасній металообробці є виробництво високоякісного литва та мінімізація дефектів лиття. 

Залежно від ступеня ураження дефектами прийнято поділяти готові виливки на чотири групи:

  1. Придатні, що повністю відповідають усім вимогам технічної документації та стандартів;
  2. Умовно придатні, що мають незначні відхилення від технічних вимог або невеликі дефекти, що не впливають на експлуатаційні характеристики литва або готового виробу. Можливість подальшого використання виливків після ретельного дослідження наявних дефектів та виконання необхідного доопрацювання.
  3. Виправні дефекти, після усунення яких шляхом механічної обробки виливки можуть використовуватися для виконання наступних технологічних операцій.
  4. Остаточний, непоправний брак. У цьому випадку остаточне рішення приймається, якщо виливки мають хоча б один невиправний дефект, у результаті якого подальше їх використання економічно недоцільне.

У загальному випадку всі дефекти виливків можна розділити на явні, які можна виявити при зовнішньому огляді або із застосуванням спеціальних інструментів, і приховані, визначити які можна тільки за допомогою методів контролю, що не руйнують, в процесі подальшої обробки литва,  або при експлуатації готових виробів.

Стосовно ГОСТ 19200-80, дефекти виливків зі сталі можна розділити на 5 типів:

  1. Невідповідність з геометрії (14 видів):
  2. Дефекти поверхні (13 видів)
  3. Несуцільність у тілі виливки (16 видів)
  4. Стороні включення (3 види)
  5. Невідповідність за структурою (4 види)

Для виробництва високоякісних виливків потрібно забезпечення строгого та чіткого виконання всіх вимог технологічного процесу на етапах конструювання та виготовлення модельного оснащення, підготовки ливарних форм, плавки та заливання ливарного матеріалу у підготовлені форми, механічної обробки виливків, організації та виконання контрольних заходів на всіх етапах технологічного процесу. Велике значення для мінімізації дефектів виливків є правильний вибір необхідного способу лиття.

На виробничих площах Дослідного заводу спецелектрометалургії провадиться апробація технологічних процесів лиття, аналіз можливих дефектів виливків на основі результатів проведення контрольних випробувань, включаючи методи неруйнівного контролю. За підсумками проведених випробувань підприємство виробляє рекомендації щодо мінімізації дефектів для різних способів лиття та вживання їх у виробництво.