Електродугове зварювання
12 / 03 / 2023

Електродугове зварювання

Електродугове зварювання в сучасному виробництві є найбільш популярною технологією з'єднання деталей, заготовок та елементів металоконструкцій з різних типів сталі, кольорових металів та їх сплавів. Відчутним поштовхом до розвитку електродугового зварювання стала розробка у 1939 році геніальним українським вченим Є.О. Патоном технології автоматичного зварювання під флюсом, що дозволила різко підвищити продуктивність процесу зварювання, збільшити надійність в експлуатації готових виробів.

Станом на сьогоднішній день, в основному, застосовуються такі види дугового зварювання:

  1. Електродугове зварювання покритим флюсом металевим електродом, що витрачається, змінним або постійним струмом. Так як цей процес найменш витратний і не вимагає особливо високої кваліфікації та дорогого обладнання, він набув найбільшої популярності.
  2. Електродугове зварювання дротяним електродом у середовищі захисного газу. Технологічний процес легко автоматизується, універсальний та економний. Застосовується для зварювання кольорових металів та їх сплавів, різних типів легованих та спеціальних сталей, включаючи заготовки та деталі з тонкого металопрокату.
  3. Зварювання самозахисним порошковим дротом як із використанням зовнішнього захисного газу, так і без нього, ідеально підходить для з'єднання великогабаритних деталей та заготовок. Зазвичай використовується на великих виробничих підприємствах, для будівництва трубопроводів, складних металоконструкцій, ремонту важкого обладнання.
  4. Електродугове зварювання під флюсом дозволяє додавати необхідні легуючі елементи в зварювальний шов, що забезпечує значне підвищення надійності зварних з'єднань. Процес легко піддається автоматизації, забезпечує глибше проплавлення металу на місці з'єднання.
  5. Зварювання невитратним вольфрамовим електродом у середовищі захисного газу забезпечує міцні, чисті, високоякісні шви. В основному використовується для з'єднання деталей, виготовлених з тонколистового металопрокату, кольорових металів та їх сплавів.
  6. Електрошлакове зварювання застосовується, в основному, для з'єднання деталей із різних сплавів та кольорових металів практично будь-якої товщини. При цьому за один прохід утворюється високоякісний зварний шов без раковин, розривів та сторонніх включень.

На виробничих площах Дослідного заводу спецелектрометалургії не тільки проводиться дослідження та впровадження у виробництво перерахованих вище технологій електродугового зварювання, а й виконуються замовлення з виготовлення та ремонту за їх допомогою деталей, вузлів, механізмів та металоконструкцій. Фахівці заводу, разом із співробітниками головного підприємства та його структурних підрозділів, впроваджуючи передові розробки, постійно вдосконалюють технологічні процеси електродугового зварювання, забезпечуючи, тим самим високу якість робіт, що виконуються.