Технологія електрошлакового зварювання
11 / 11 / 2022

Технологія електрошлакового зварювання

Технологія електрошлакового зварювання, що була вперше розроблена в США та отримала подальший розвиток в ІЕЗ ім. Є.О. Патона, у даний час незамінна для з'єднання великогабаритних заготовок та деталей із сталевого металопрокату великої товщини та інших матеріалів. Електрошлакове зварювання являє собою бездуговий процес, в основі якого лежить резистивне нагрівання шлакової ванни, яка покриває ділянку, що зварюється. При цьому шлак, щільність якого набагато менша, ніж у рідкого металу, спливає нагору та захищає метал від впливу атмосферного повітря. В результаті утворюється зварний шов з дуже чистого металу, без шкідливих включень, пір та раковин.

Технологія електрошлакового зварювання знайшла особливо велике застосування:

  • у важкому машинобудуванні – для виробництва станин ковальсько-пресового обладнання, металообробних верстатів, прокатних станів;
  • у суднобудуванні – для зварювання корпусів кораблів та інших складальних одиниць;
  • у нафтохімічній галузі та теплоенергетиці – для виготовлення резервуарів високого тиску, зварювання технологічних колон та трубопроводів;
  • на залізничному транспорті – для широко поширеного промислового польового зварювання рейок;
  • в інших галузях промисловості – для зварювання великогабаритних елементів із конструкційної сталі, великих поковок та литих деталей для створення композитних конструкцій.

Будучи одним із найбільш високопродуктивних процесів зварювання великогабаритних металевих виробів, технологія електрошлакового зварювання має ряд переваг перед традиційними методами:

  1. Висока продуктивність, можливість автоматизації процесу, забезпечують високу швидкість і надійність з'єднання великогабаритних, відповідальних вузлів.
  2. Технологія сприяє набагато меншому відкладенню шлаку (менше 5%), ніж при традиційних методах зварювання.
  3. Вища швидкість осадження присадного матеріалу в області зварного шва.
  4. Висока міцність зварного шва при зварюванні заготовок, товщиною (діаметром) більше, ніж 30мм, що неможливо гарантувати при застосуванні традиційних методів.
  5. Мінімальне холодне розтріскування, відсутність тріщин і раковин в області зварного шва при охолодженні ділянок, що зварюються.
  6. Мінімальні час та собівартість підготовки виробництва.

Створений у вісімдесятих роках минулого століття з метою вдосконалення, розвитку та впровадження у виробництво передових технологій, однією з яких є електрошлакове зварювання, Дослідний завод спецелектрометалургії постійно перебуває на найпередовіших позиціях, щодо освоєння та впровадження найсучасніших напрацювань та науково-технічних рішень у галузі процесів електрошлакового зварювання. Фахівці заводу, спільно з головним підприємством, виконують замовлення з розробки та впровадження у виробництво необхідного обладнання та технологічних процесів електрошлакового зварювання найрізноманітніших зразків продукції для різних галузей промислового виробництва.