Електродугове зварювання в середовищі захисних газів
05 / 04 / 2024

Електродугове зварювання в середовищі захисних газів

Електродугове зварювання є ключовим технологічним процесом металообробки, що забезпечує надійне та ефективне з'єднання складальних компонентів при виготовленні широкого спектру готових вузлів для різних галузей промисловості. Залежно від технічних характеристик металу, що використовуються, обладнання та захисного газу, існує велика кількість способів електродугового зварювання. На практиці, через простоту автоматизації, найбільше застосування отримали такі методи зварювання в середовищі захисних газів, як зварювання MIG, зварювання TIG і зварювання MAG.

Основні особливості електродугового зварювання в середовищі захисних газів:

  1. Зварювання MAG (Metal Active Gas) – спосіб електродугового зварювання, де, як захисне середовище, застосовується активний газ (вуглекислота) або суміш аргону з вуглекислотою. Цей метод не підходить для зварювання кольорових металів та алюмінію через хімічну активність вуглекислого газу і використовується, в основному, для напівавтоматичного або автоматичного зварювання чорних металів.
  2. Зварювання TIG (Tungsten Inert Gas) виконується в середовищі інертного газу, такого як гелій або аргон, за допомогою вольфрамового електрода, що не плавиться, з використанням присадкового матеріалу. Завдяки застосуванню інертного газу, що оберігає область зварного шва, дуга стабільна, без іскор та розбризкування металу. Метод можна використовувати для зварювання різних металів, включаючи нержавіючу сталь, алюміній, металеві сплави, леговану сталь.
  3. Зварювання MIG (Metal Inert Gas), як і зварювання TIG, відбувається в середовищі інертного газу, але на відміну від зварювання TIG для з'єднання деталей використовується електрод, що плавиться, у вигляді металевого дроту. Залежно від типу металу, що зварюється, використовується відповідний захисний газ. За допомогою цього методу ефективно зварюються заготовки з нержавіючої сталі, алюмінію та сплавів кольорових металів.

Дослідний завод спецелектрометалургії використовуючи сучасні напрацювання в галузі електродугових зварювальних технологій, виконує замовлення з високоякісного ремонту та відновлення суцільнолитих вузлів великогабаритного обладнання виробничо-технічного призначення. У процесі виконання робіт виробничим персоналом підприємства здійснюється постійний контроль за його якісним виконанням, використанням найефективніших технологій зварювання, що гарантує надійну та довговічну експлуатацію відновленого та відремонтованого обладнання.