Електрошлаковий переплав, як альтернатива електродугового переплаву
17 / 08 / 2022

Електрошлаковий переплав, як альтернатива електродугового переплаву

Розроблений та впроваджений у виробництво фахівцями інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, на основі електрошлакового зварювального процесу, метод електрошлакового переплаву дозволив отримати зливки металу з винятковими властивостями. Зливки металу, отримані з використанням технологій електрошлакового переплаву, мають високу структурну і хімічну однорідність, високу пластичність при гарячій механічній обробці, відсутність сегрегації і низький вміст неметалевих включень.

Поряд з технологією електрошлакового переплаву для отримання високоякісних зливків металу у виробництві також широко застосовується метод електродугового переплаву серед інертних газів або у вакуумі.

Істотні відмінності методів електрошлакового (ЕШП) та електродугового (ЕДП) переплавів при виробництві зливків спеціальних сталей та сплавів:

  1. На відміну від дорогих, складних у виготовленні джерел живлення постійного струму великої потужності, що використовуються при ЕДП, для ЕШП використовується порівняно дешевші та простіші у виробництві джерела живлення змінного струму.
  2. Поверхня злитків, виготовлених методом ЕШП, на відміну від методу ЕДП, не вимагає додаткової фінішної обробки перед наступними механічними операціями.
  3. Співвідношення діаметрів зливку та електрода, через погіршення якості виливки, при ЕДП не може перевищувати значення 1,5, тоді як при ЕШП це співвідношення може досягати значень від 3 до 5 без погіршення параметрів зливка.
  4. Технологічне обладнання для ЕШП значно простіше і надійніше в експлуатації, ніж для ЕДП у вакуумі або у середовищі інертного газу.
  5. Відсутність небезпеки мідного кристалізатора при ЕШП, що охолоджується водою, на відміну від значної ймовірності пропалювання стінок кристалізатора при ЕДП через можливість замикання дуги на його стінку.

Дослідний завод спецелектрометалургії має величезний досвід у проектуванні, виготовленні та впровадженні у виробництво необхідного обладнання та технологічних процесів для виготовлення зливків та виливків зі спеціальних металів та сплавів з унікальними властивостями та технічними характеристиками методом електрошлакового переплаву. Висококваліфіковані фахівці підприємства, у кооперації з науково-технічними та виробничими підрозділами головного підприємства, мають можливість виконати замовлення щодо впровадження технології ЕШП для виготовлення деталей та виробів з винятковими та унікальними властивостями та технічними параметрами.