Ковані фланці
29 / 11 / 2023

Ковані фланці

Як один із найпоширеніших методів металообробки при виготовленні фланцевих з'єднань, кування грає дуже важливу роль у промисловому виробництві. Процес виготовлення поковки зазвичай складається з таких операцій, як вирубування, нагрівання, формування та охолодження. Сам метод кування, залежно від технічних характеристик та партії готової продукції, може бути як вільне кування або технологічний процес штампування на ковальсько-пресовому устаткуванні з використанням штампів. Вільна ковка має низьку продуктивність і високий припуск на обробку, але завдяки тому, що інструмент простий і універсальний, вона широко застосовується для виготовлення штучних фланців і дрібносерійних партій з простою геометрією. Виготовлений із застосуванням штампування, фланець відрізняється тонкою кристалічною структурою, високою міцністю, можливістю механізації та автоматизації технологічного процесу.

Фланець, виготовлений із застосуванням методу кування, має, як правило, нижчий вміст вуглецю, ніж литий фланець, а також вищі антикорозійні властивості. На відміну від литого фланця, поковка також має гарну обтічність, компактну структуру, відсутність шкідливих дефектів, таких як пори та неметалічні включення у виливку, та кращі механічні властивості.

Переваги та недоліки фланця з кованої сталі:

  • Ковані фланці мають, як правило, нижчий вміст вуглецю, ніж чавунні та литі фланці, тому вони мають набагато кращі антикорозійні властивості.
  • Маючи хорошу обтічну форму і компактну структуру, механічні властивості кованих фланців краще, ніж у литих.
  • Поковки можуть витримувати більші зусилля зсуву та розтягування, ніж виливки.
  • Внутрішня структура поковки однорідна, відсутні дефекти у вигляді пір та включень, які зазвичай з'являються у процесі лиття.
  • Якщо технологічний процес кування виконується з порушеннями, зерно буде великим або нерівномірним, в результаті можлива поява тріщин.
  • Вартість виготовлення фланців із кованої сталі набагато вища, ніж фланців із лиття.

Завдяки унікальному парку металорізального обладнання з числовим програмним управлінням, Дослідний завод спецелектрометалургії має можливість виготовляти штампи будь-якої конфігурації та практично будь-яких габаритів, а також інше необхідне оснащення для виробничого процесу кування та штампування фланців. Висококваліфікований виробничий персонал підприємства гарантує своєчасне та якісне виконання замовлень для оснащення виробничого процесу виготовлення фланців методами кування та штампування.