Поширені легуючі елементи для сталі та їх застосування
05 / 03 / 2024

Поширені легуючі елементи для сталі та їх застосування

Одним з основних технологічних процесів металообробки, спрямованих на підвищення міцності та довговічності деталей для промислового виробництва, є легування сталі легуючими елементами. Легована сталь використовується для виготовлення як звичайних інструментів та столових приладів, так і особливо відповідальних деталей та вузлів, таких як лопатки турбін авіаційних двигунів та ядерних реакторів, осі, шестерні, колінчасті валі та інші деталі для автомобілебудування, відповідальні елементи металоконструкцій для будівельної індустрії.

Для отримання необхідних технічних характеристик сталевих компонентів у сталь водять наступні найпоширеніші легувальні елементи:

  1. Марганець у легованій сталі зазвичай використовується у поєднанні з сіркою та фосфором. Його внесення зменшує крихкість та покращує такі показники, як кування, міцність на розрив та стійкість до зносу, покращує процес загартування. Реагуючи із сіркою, марганець перешкоджає утворенню сульфідів заліза.
  2. Хром, завдяки своїй високій твердості та корозійній стійкості, є найбільш популярним легуючим елементом для сталі. Введення від 4 до 18% хрому призводить до поліпшення загартування, підвищення стійкості до дії води, тепла та корозії.
  3. Нікель застосовують для підвищення міцності, ударної в'язкості, твердості та корозійної стійкості. У поєднанні з хромом, сталі, леговані нікелем, ще більше підвищують свою твердість. міцність і прожарювання.
  4. Титан застосовується як стабілізуючий елемент у нержавіючих сталях. Фіксуючи вуглець в інертних частинках, титан покращує корозійну стійкість, міцність та зварюваність.
  5. Бор, навіть у невеликих кількостях, значно підвищує твердість та міцність сталі. За допомогою борування верхніх шарів сталі вдається досягти поверхневої твердості порядку 80 HRC.
  6. Молібден покращує прожарювання, а також результати застосування інших легуючих елементів, підвищує жароміцність та опір ковзанню.
  7. Ванадій суттєво підвищує міцність, термостійкість та загальну зернисту структуру при вмісті всього близько 0,15%. Сталевий сплав, що легується хромом, стає набагато твердішим, зберігаючи властивості формування, при введенні ванадію.
  8. Кремній, як розкислювач і дегазатор, збільшує межу міцності та плинності, а також твердість, ковкість та магнітну проникність.

Застосовуючи прогресивні технології електрошлакового переплаву, електровакуумного напилення та інші Дослідний завод спецелектрометалургії, у тісній кооперації з іншими структурними підрозділами головного підприємства, виконує замовлення з виготовлення деталей та виливків з унікальними технічними характеристиками з легованої сталі. На підприємстві також виконуються замовлення на виготовлення та впровадження високотехнологічного, наукомісткого обладнання для виробництва легованої сталі та напилення поверхневого шару з легуючих елементів.