Матеріали та оздоблення вакуумної камери
05 / 01 / 2024

Матеріали та оздоблення вакуумної камери

Вибір матеріалу та способу обробки вакуумних камер – досить складне завдання, від вирішення якого залежить успішне та ефективне впровадження вакуумних технологій у виробничий процес. Залежно від сфери застосування до матеріалу вакуумних камер можуть пред'являтися такі вимоги, як радіаційна стійкість, вплив магнітного поля, ступінь агресивності середовища, оброблюваність складальних одиниць та інші характеристики.

Залежно від виробничого призначення, для виготовлення вакуумних камер та їх обробки застосовуються такі матеріали та технологічні процеси:

  • Вакуумні камери з нержавіючої сталі набули особливої популярності завдяки високій міцності, чистоті структури та термічній стабільності металу. Через порівняно низький рівень окислення і більш високих антикорозійних властивостей найбільше застосування отримала сталь марки AISI 304.
  • Сталеві вакуумні камери використовуються, як правило, з гальванічним покриттям для створення високого та надвисокого вакууму.
  • Алюмінієві вакуумні камери отримали досить велике поширення за рахунок ряду переваг алюмінію перед нержавіючої сталлю при експлуатації камер в умовах високого та надвисокого вакууму. Алюміній забезпечує такі технічні характеристики камер, як більш висока теплопровідність поверхні камер, надчистий вакуум, за рахунок нижчого рівня виділення водню та низького вмісту вуглецю, відсутність магнітних перешкод, мінімальний рівень залишкового випромінювання, високі параметри гасіння вібрацій.
  • Оздоблення вакуумної камери забезпечує необхідні технічні характеристики камер, такі як герметичність, чистота поверхні, параметри захисного покриття. Для цього використовуються такі технології, як дробоструминна обробка, ручне полірування, нанесення необхідних хімічних та лакофарбових покриттів.

Наявність високотехнологічного обладнання, величезний досвід виготовлення вакуумних камер різного виробничого призначення дозволяє Дослідному заводу спецелектрометалургії виконувати замовлення з виготовлення вакуумних камер для забезпечення технологічних вимог промислового виробництва та виконання науково-технічних робіт. Виробничий персонал підприємства, за рахунок оптимального підбору матеріалу та способу обробки внутрішньої поверхні камер, гарантує високу якість, надійність в експлуатації та оптимальну собівартість готових виробів.