Металообробка в умовах сучасного виробництва
12 / 01 / 2024

Металообробка в умовах сучасного виробництва

Металообробка в умовах сучасного виробництва займає ключове місце, як технологічна операція при виготовленні, ремонті та експлуатації різних виробів, елементів конструкцій і виробничого обладнання. Загалом металообробка — це група різноманітних процесів, таких як лиття, кування, різання, формування, з'єднання, термообробка, в яких використовуються різне обладнання та інструменти для надання металевим заготовкам і деталям необхідної форми.

Основні технологічні процеси металообробки поділяються на наступні категорії:

  1. Формування металів з використанням стискаючих і розтягуючих сил, таких як кування та штампування. У процесі кування для надання необхідної форми до металевої заготовки прикладається висока стискаюча сила за допомогою відкритих або закритих штампів. Штампування використовується для різання та формування заготовок необхідної конфігурації за допомогою штампів та ковальсько-пресового обладнання.
  2. Процес лиття використовується для виготовлення металевих деталей шляхом заливання розплавленого металу у форму, що має порожнину з конфігурацією деталі, що виготовляється. Незамінний для виготовлення заготовок та деталей, що мають складну форму.
  3. Різання металу із застосуванням таких операцій механічної обробки, як токарна, фрезерна, свердління, накатка, розточування з використанням відповідного обладнання, дозволяє шляхом видалення з металопрокату або заготовок зайвого матеріалу одержувати готові деталі, що відповідають вимогам технічної документації. Використання таких сучасних процесів різання, як плазмове, лазерне, електронно-променеве, гідроабразивне та інші, дає можливість з високою ефективністю виготовляти унікальні деталі з металів з різними механічними властивостями.
  4. Для з'єднання металевих заготовок використовуються різні методи залежно від типу металу, що з'єднується, і технічних вимог до готових виробів. Найбільш широко використовується метод з'єднання металів зварюванням з використанням різних технологій та обладнання. Для створення тимчасових та розбірних з'єднань використовуються заклепки, болти, гайки та інші комплектуючі елементи.

На Дослідному заводі спецелектрометалургії провадиться апробація різних технологічних процесів металообробки. Фахівцями підприємства, спільно з фахівцями головного підприємства та його структурними підрозділами, виконується всебічний аналіз технічного завдання на виготовлення виробів та деталей, підбирається оптимальний метод металообробки, а у разі потреби, розробляється та впроваджується необхідне обладнання для його найбільш ефективної реалізації у виробничих умовах.