Методи виготовлення фланців
02 / 11 / 2023

Методи виготовлення фланців

Однією з основних завдань сучасної металообробки є виготовлення фланцевих з'єднань, здатних забезпечити створення конструкцій трубопровідних систем різних конфігурацій, їх обслуговування і надійність в експлуатації в найжорсткіших умовах. Технологічний процес виготовлення фланців включає такі операції, як формування, потім механічна обробка, свердління отворів кріплення і обробка відповідно до вимог конструкторської документації. У виробничому процесі існує безліч способів виготовлення фланців, основні з яких лиття, штампування, виготовлення на металорізальному устаткуванні з листового металопрокату.

Кожна з технологій виготовлення фланців має як свої переваги, так і недоліки. При виборі способу виготовлення необхідно звертати увагу на такі умови експлуатації, як тиск і температура навколишнього середовища, хімічний склад вихідного матеріалу, конструкторські вимоги до геометричних розмірів.

Основні методи виготовлення фланців у сучасному промисловому виробництві:

  1. Метод лиття фланців починається із заливання розплавленого металу у форму. Після твердіння рідкого металу форму відкривають і витягують виливок, який обробляють до необхідних розмірів та чистоти поверхні. Виготовлені методом лиття фланці дешевші у виробництві. На виготовлення фланців витрачається набагато менше металу, аніж при застосуванні інших технологічних процесів. Основний недолік – менша експлуатаційна надійність в умовах високого тиску та температури через можливість утворення внутрішніх ливарних дефектів.
  2. Метод виготовлення на металорізальному устаткуванні з металопрокату починається, у разі потреби, з вирівнювання сталевого листа за допомогою роликів для потоншення товщини до необхідного розміру. Потім заготовка, її внутрішній діаметр, отвори під болти кріплення вирізаються з використанням пальника, лазера, гідроабразивного обладнання та інших технологій. Процес закінчується остаточним доведенням до необхідних технічних параметрів на відповідному устаткуванні. Виготовлені цим способом фланці мають меншу вартість, але набагато більші відходи металу.
  3. При виробництві фланців методом кування, металу надають необхідну форму шляхом пресування, кування або прокатки. Залежно від температури, за якої виконується технологічний процес, метод класифікується як теплий, холодний або гарячий. Кування виробляє дуже мало відходів, надаючи кінцевому продукту відмінні механічні властивості. Процес також є економічно вигідним для масового виробництва.

Використовуючи різні процеси металообробки, Дослідний завод спецелектрометалургії виконує замовлення з виготовлення під ключ фланців для застосування у різних галузях техніки та виробництва. Підприємство, використовуючи сучасні технологічні процеси, унікальний парк металообробного обладнання, високу кваліфікацію виробничого персоналу, гарантує оптимальну собівартість та високу надійність готової продукції в експлуатації.