Роль низьколегованої сталі в аерокосмічній промисловості
26 / 07 / 2024

Роль низьколегованої сталі в аерокосмічній промисловості

Здатність низьколегованої сталі забезпечувати такі параметри складальних одиниць, що використовуються в аерокосмічній галузі, як оптимальне співвідношення мінімальної ваги та високої міцності, можливість витримувати динамічні навантаження та конструктивну цілісність при оптимальних перепадах температур на великих висотах, мають визначальне значення для безпечної експлуатації вузлів та агрегатів аерокосмічних апаратів. Виняткові механічні властивості різних марок низьколегованої сталі є вирішальними параметрами при виборі матеріалів для виготовлення критично важливих елементів, що піддаються високим навантаженням і вимагають підвищеної міцності і опору втоми в різних умовах експлуатації.

Особливі вимоги до матеріалів, що застосовуються у виробництві аерокосмічної техніки:

  1. Оптимальне співвідношення міцності до ваги має забезпечувати необхідну конструктивну міцність, здатність витримувати високі експлуатаційні навантаження за мінімально можливої ваги.
  2. Корозійна та термічна стійкість вузлів та агрегатів, що зазнають впливу екстремальних умов навколишнього середовища. Низьколеговані марки сталі, що використовуються для задоволення цих вимог, забезпечують необхідну довговічність та надійність складальних одиниць для аерокосмічної галузі.
  3. Опір втоми. Різні марки низьколегованої сталі, що застосовуються при виробництві особливо важливих вузлів і агрегатів аерокосмічної техніки, повинні мати здатність витримувати без збоїв усі цикли динамічних і статичних навантажень, що повторюються, мати високу втомну міцність.
  4. Оброблюваність та формування. Деталі та вузли для виготовлення аерокосмічної техніки нерідко мають складні геометричні параметри, що вимагають застосування матеріалів, що легко піддаються механічній обробці та формуванню. Склад легуючих елементів для забезпечення необхідних властивостей легованих сталей підбирається з урахуванням цих конкретних властивостей, що значно полегшує виробництво складних та точних деталей та вузлів.

На Дослідному заводі спецелектрометалургії для виготовлення виливків, заготовок та деталей із низьколегованої сталі з необхідними технічними характеристиками використовуються сучасні технологічні процеси спеціальної електрометалургії та інші передові методи лиття. А високотехнологічний парк власного металообробного обладнання дозволяє виробничому персоналу підприємства виконувати замовлення з виготовлення під ключ великого спектру деталей з різних марок низьколегованої сталі для виготовлення та ремонту вузлів та агрегатів аерокосмічної техніки.