Технологічні процеси спеціальної електрометалургії
09 / 05 / 2024

Технологічні процеси спеціальної електрометалургії

Технологічні процеси лиття металів і сплавів зі спеціальними унікальними властивостями, об'єднані під загальною назвою – спеціальна електрометалургія – зайняли, останнім часом, один із сегментів металообробки, що найбільш розвивається. Основні переваги методів спеціальної електрометалургії пов'язані з використанням ряду впливів рафінуючих дій на розплав для корінного поліпшення якісних показників металу.

Народження промислової галузі, під назвою спеціальна електрометалургія, зобов'язане появою та розвитком таких процесів високоякісного лиття, як:

  • вакуумно-дуговий переплав (ВДП);
  • електрошлаковий переплав (ЕШП);
  • вакуумно-індукційний переплав (ВІП);
  • електронно-променевий переплав (ЕЛП);
  • плазмове-дуговий переплав (ПДП);
  • різні комбінації вищезгаданих процесів лиття.

Для досягнення необхідної чистоти металів, покращення їх структури та фізико-хімічних властивостей у металургії застосовуються наступні основні види впливу на технологічний процес:

  1. Збільшення температури розплаву, що в результаті призводить до інтенсифікації процесів його розкислення розчиненим вуглецем, спливання неметалевих включень та інші.
  2. Використання газів та шлаків, як рафінуючих реагентів для здійснення реакцій дефосфорації та десульфітації, екстрактивного видалення з металу неметалевих включень та розчинених газів.
  3. Примусова кристалізація у водоохолоджуваних кристалізаторах різної конструкції. Це дозволяє, шляхом регулювання швидкості процесу кристалізації, отримувати необхідну макроструктуру, підвищувати питому щільність металевих виливків, виводити в металеву ванну неметалеві включення, що мають низьку адгезію, виготовляти виливки та зливки з відсутністю зональної ліквації, газових порожнин та усадкових раковин.
  4. Вакуумування технологічного процесу забезпечує значне підвищення розкислювальної здатності вуглецю та зниження вмісту розчинених газів, неметалевих включень та легкоплавких домішок кольорових металів.

Виробнича апробація та впровадження новітніх напрацювань технологій спеціальної електрометалургії є одним із основних напрямків науково-виробничої діяльності Дослідного заводу спецелектрометалургії. Підприємство, у тісній співпраці зі структурними підрозділами головного підприємства, виконує замовлення щодо удосконалення та підвищення технічних характеристик виробничих процесів та технологічного обладнання підприємств, які застосовують методи спецелектрометалургії при виготовленні високоякісного лиття.