Способи термообробки ливарних алюмінієвих сплавів
27 / 09 / 2023

Способи термообробки ливарних алюмінієвих сплавів

Термообробка алюмінієвого лиття є невід'ємною частиною ливарного процесу, що дозволяє суттєво покращити механічні властивості виливків із ливарних алюмінієвих сплавів. Залежно від марки сплаву, технічних умов на готові деталі, конфігурації виливків, технологічного процесу лиття та подальшої механічної обробки вибирається оптимальний спосіб термообробки. Рекомендовані способи термообробки, температурні режими та час витримки конкретних ливарних сплавів наведено у державному стандарті України ДСТУ 2839-94.

Залежно від умов експлуатації готових виробів, марки алюмінієвих сплавів, що використовуються, для поліпшення технічних характеристик лиття застосовуються такі технологічні процеси термообробки:

  • Т1 – штучне старіння без попереднього загартування дозволяє підвищити механічну міцність заготовок та готових деталей. Переважно використовувати у тих випадках, коли необхідна подальша механічна обробка литва.
  • Т2 – термообробка відпалом виконується з метою усунення внутрішніх ливарних напружень, стабілізації форми та розмірів деталей та заготовок, зменшення їх деформації при їх обробці, підвищення пластичності сплаву.
  • Т3 – просте загартування, застосовується для підвищення властивостей міцності сплавів.
  • Т4 - загартування в поєднанні з природним старінням використовується для ще більшого підвищення властивостей міцності сплавів.
  • Т5 – загартування та короткочасне штучне старіння, будучи одним із найпоширеніших способів термообробки, істотно підвищує пластичність сплаву з одночасним збереженням його високих властивостей міцності, знімає внутрішні напруги при термообробці.
  • Т6 - це процес загартування розчином і повного штучного старіння, застосовується для отримання більш міцних, ніж при загартуванні Т5, деталей і заготовок. Спосіб Т6 найчастіше використовується для виливків, що використовуються у виготовленні металоконструкцій для аерокосмічної, автомобільної, оборонної промисловості та суднобудування.
  • Т7 - загартування в поєднанні зі стабілізуючою відпусткою дозволяє отримувати стабільну структуру сплаву в поєднанні з достатньою його міцністю.
  • Т8 - загартування зі пом'якшувальною відпусткою, застосовується для підвищення пластичності матеріалу, при цьому його характеристики міцності знижуються.

На виробничих площах Дослідного заводу спецелектрометалургії, проводиться апробація, дослідження та впровадження технологічних процесів лиття та термообробки виливків із ливарних алюмінієвих сплавів. Використовуючи власне виробниче обладнання, великий досвід виробничого персоналу, підприємство гарантує своєчасне та якісне виконання замовлень з лиття та термообробки деталей та заготовок із алюмінієвих сплавів різних марок.