Термообробка виливків із чавуну
25 / 10 / 2023

Термообробка виливків із чавуну

Термообробка виливків із різних марок чавуну є обов'язковою операцією при виготовленні відповідальних вузлів та деталей. У ливарному виробництві різні методи термообробки використовують для зняття внутрішніх напружень, поліпшення оброблюваності шляхом збільшення пластичності, підвищення зносостійкості за допомогою поліпшення механічних властивостей. Види термічної обробки литва з чавуну включають, в основному, такі операції, як зняття ливарних напружень, відпал, нормалізацію та загартування (загартування та відпуск). У кожному з цих методів, залежно від реакції матеріалів та їх хімічного складу на параметри технологічного процесу, важливо дотримуватись таких характеристик, як температура, час, охолоджувальне середовище.

Зняття напружень

Зняття ливарних напружень виконується через виникнення залишкових внутрішніх напружень при охолодженні виливків, що мають складну геометричну форму або радикальні зміни площі поперечного перерізу. У знятті ливарних напружень основну роль має дотримання часових та температурних параметрів. 

Відпал

Для покращення оброблюваності виливків за рахунок підвищення пластичності матеріалу, в першу чергу використовується процес відпалу. З цією метою, залежно від марок чавуну та геометричних характеристик виливків, застосовуються різні цикли нагріву та охолодження.

Нормалізація

Нормалізацію чавунних виливків зазвичай використовують для отримання мікроструктури дрібного перліту. В результаті цієї операції відбувається підвищення зносостійкості та міцності на розтяжіння. Нормалізовані виливки добре піддаються індукційному гартуванню. Відпуск проводиться, як правило, у тих випадках, коли необхідно знизити остаточну твердість литва.

Загартування (загартування та відпуск)

При застосуванні цього типу термічної обробки стандартні чавунні виливки зміцнюються завдяки зміні їх мікроструктури. При загартуванні нагріті виливки охолоджуються у ванній при температурі від 230°С до 400°С. В результаті вони остигають набагато повільніше, ніж зазвичай, іноді протягом декількох годин. Це забезпечує рівномірне перетворення мікроструктури заліза, запобігаючи спотворенням, які можуть бути викликані традиційним охолодженням.

При виконанні замовлень з виготовлення виливків із різних марок чавуну, Дослідний завод спецелектрометалургії здійснює, на вимогу Замовника, термообробку готової продукції. Фахівці підприємства здійснюють суворий контроль за дотриманням параметрів технологічного процесу термообробки, гарантуючи, тим самим, високу якість лиття та надійність готових виробів в експлуатації.