Порівняльна характеристика литва з чавуну та ливарної сталі
26 / 01 / 2024

Порівняльна характеристика литва з чавуну та ливарної сталі

У сучасному промисловому виробництві від вибору матеріалів виготовлення виливків, способу їх металообробки, залежать кінцеві технічні характеристики готових виробів, їх надійність і довговічність під час експлуатації. Основні матеріали, що використовуються у ливарному виробництві – це чавун та ливарна сталь. Різниця між ними полягає в їхньому хімічному складі. Вміст вуглецю в чавуні становить понад 2%, а в литій сталі не перевищує 0,75%. Така кількість вуглецю визначає їх структурні властивості, впливаючи на ливарність, оброблюваність, зварюваність, стійкість до стирання, міцність на стиск та інші.

Основні відмінності між чавуном та ливарною сталлю:

  1. Ливарність є основною відмінністю між чавуном та ливарною сталлю. З чавуну набагато простіше виготовити якісне литво, ніж з ливарної сталі, що пов'язано з властивостями усадки матеріалу, так як через складність розрахунку ступеня усадки сталі для виготовлення виливки з неї потрібно більше розплаву.
  2. Швидкість охолодження ливарної сталі нижча, але рівномірна. Чавун остигає швидше, але швидкість охолодження неоднакова по всій його поверхні.
  3. Ломкість чавунних виливків значно нижча, ніж у виливків з ливарної сталі. Тому у чавунних виливків набагато менше ніж у виливків з ливарної сталі ймовірність утворення внутрішніх та зовнішніх тріщин, оскільки він не дає великої усадки у процесі лиття.
  4. Оброблюваність чавуну, за рахунок присутності в ньому вуглецю у вигляді графітових лусочок, що полегшують механічну обробку, набагато вище, ніж у ливарної сталі, де вуглець має форму сферичних зерен, які ускладнюють механічну обробку.
  5. Зварюваність чавунних виливків утруднена через високий вміст вуглецю, що призводить до утворення тріщин під час зварювання.
  6. Міцність при стисканні, а також здатність зберігати свою структуру при навантаженні у чавуну вище, ніж у ливарної сталі, що також покращує оброблюваність чавунних виливків.
  7. Зносостійкість і стійкість до стирання чавуну за рахунок графіту, що міститься в ньому, що діє як сухе мастило, набагато вище ніж у заготовок з ливарної сталі.
  8. Собівартість виливків із чавуну за рахунок низької вартості сировини та менших виробничих витрат набагато нижча, ніж собівартість виливків із ливарної сталі.

Використовуючи такі сучасні та ефективні технології, як електрошлакове лиття, відцентрове електрошлакове лиття, лиття за моделями, що газифікуються, електрошлаковий переплав, Дослідний завод спецелектрометалургії не тільки виготовляє високоякісні виливки з чавуну, а й запроваджуючи необхідні легуючі елементи в процесі плавки, має можливість значно покращити технічні характеристики виливків із ливарної сталі.