Особливості відновлення робочої поверхні деталей за допомогою вакуумних технологій
25 / 11 / 2022

Особливості відновлення робочої поверхні деталей за допомогою вакуумних технологій

Сучасні технології ремонту та підвищення працездатності деталей механізмів та машин, завдяки науково-технічному прогресу, дозволяють значно підвищити надійність та експлуатаційний ресурс виробничого та підйомне-транспортного обладнання, конструктивних елементів, трубопровідних систем та іншої техніки. Застосування вакуумних технологій, у комплексі з всебічним аналізом характеру пошкодження та зношування деталі, дозволяє виконати її ефективний та якісний ремонт, повністю відновити працездатність, значно підвищити експлуатаційні характеристики.

Найбільше застосування при відновленні зношених робочих поверхонь, підвищення їх технічних характеристик отримали такі технології, як магнетронне розпилення, електронно-променеве та вакуумно-дугове нанесення покриттів. Близько 70% чинників втрати працездатності машин і механізмів пов'язані з зносом вузлів тертя. Тому при виробництві та відновленні деталей машин актуальне застосування сучасних вакуумних технологій відновлення та зміцнення робочих поверхонь.

До таких технологій насамперед відносяться:

  1. Метод магнетронного розпилення. Основною перевагою даного способу є можливість отримання у поверхневих шарах оброблюваних деталей високого рівня фізико-механічних властивостей шляхом нанесення тугоплавких покриттів, а також твердосплавних матеріалів. У результаті, на робочій поверхні утворюється шар такої міцності та термостійкості, який практично неможливо отримати із застосуванням традиційних технологій.
  2. Вакуумно-дуговий метод. Як найбільш перспективний та продуктивний, дозволяє ефективно створювати необхідну структуру, хімічний склад та фізико-механічні властивості верхнього шару робочої поверхні деталей машин. Одним з основних переваг технології є високі швидкість і ступінь іонізації речовини, що розпилюється, досить висока адгезія з тілом заготовки.
  3. Електронно-променеве напилення. У цьому методі нагрівання матеріалу, що випаровується, проводиться електронним пучком великої потужності. При цьому забезпечуються задані фізико-механічні та хімічні властивості, необхідна швидкість осадження і висока чистота речовини, що осаджується.

Дослідний завод спецелектрометалургії, у тісній кооперації зі структурними підрозділами головного підприємства, виробляє та впроваджує у технологічні процеси обладнання, необхідне для нанесення зносостійких та жароміцних покриттів на робочі поверхні деталей механізмів та машин. Відновлені за допомогою сучасних вакуумних технологій робочі поверхні деталей гарантують корозійну стійкість, підвищений ресурс та надійність в експлуатації як деталей, що ремонтуються, так і знову виготовлених виробів.