Виготовлення кільцевих та порожнистих заготовок
08 / 01 / 2023

Виготовлення кільцевих та порожнистих заготовок

Номенклатура кільцевих і порожнистих заготовок у сучасному машинобудуванні займає значний сегмент комплектуючих виробів під час виробництва практично всіх машин та механізмів. До таких деталей відносяться втулки, обойми підшипників, вкладиші, гільзи, стакани, елементи фланцевих з'єднань та ще значний перелік деталей та заготовок, що мають внутрішню та зовнішню циліндричну або конічну поверхню.

Кільцеві та порожнисті заготовки відрізняються значною різноманітністю форм і розмірів, технічними характеристиками та фізико-механічними властивостями металу, умовами експлуатації та способом виготовлення.

Як правило, порожнисті та кільцеві машинобудівні заготовки, для роботи в екстремальних умовах експлуатації, виготовляють із застосуванням технологій кування та штампування на спеціальному ковальсько-пресовому устаткуванні з використанням дорогих штампів та оснащення. Такий спосіб призводить до значного збільшення собівартості готових виробів, особливо за незначних виробничих партіях.

Розроблений в інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона, та впроваджений на виробничих площах дослідного заводу спецелектрометалургії метод відцентрового електрошлакового лиття (ВЕШЛ) став альтернативою виготовлення кільцевих та порожнистих заготовок із деформованого металу. Використовуючи такі особливості електрошлакового лиття, як можливість позбавлення в рідкому металі газів, сторонніх і шкідливих домішок та включень, забезпечення необхідної міцності та пластичності за рахунок введення необхідних легуючих елементів, технологія ЦЕШЛ дозволяє з мінімальними витратами виготовляти деталі та заготовки з потрібними технічними характеристиками. Даний спосіб з успіхом застосовується для виготовлення кільцевих та порожнистих заготовок із спеціальних сортів металів та сплавів, нержавіючої сталі та чавуну. При цьому, незалежно від конструктивної складності тіл обертання, виливки, виконані методом ЦЕШЛ, як циліндричні, так і конічні, майже не вимагають додаткової фінішної обробки.

Дослідний завод спецелектрометалургії, використовуючи найсучасніші науково-технічні напрацювання у галузі електрошлакових технологій, як зарубіжні, так і головного підприємства, постійно вдосконалює технологічні прийоми та обладнання для реалізації процесу ЦЕШЛ. Фахівці підприємства не лише своєчасно та з високою якістю виконують замовлення з виготовлення кільцевих та порожніх заготовок зі спеціальними та унікальними властивостями, а й забезпечать проектування, виготовлення, впровадження у виробництво та технічний супровід високотехнологічного обладнання, адаптованого до тонкощів виробничого процесу замовника.