Виготовлення виливків із звичайної та легованої сталі
26 / 04 / 2023

Виготовлення виливків із звичайної та легованої сталі

Виготовлення сталевих заготовок і готових деталей методом лиття є одними із найбільш затребуваних технологічних процесів, завдяки яких з металевого матеріалу, шляхом заливки розплавленого металу в порожнину форми, формуються виливки деталей та заготовок з необхідними механічними властивостями, структурою та геометричними розмірами. Для виробництва деталей машин і механізмів, що піддаються в процесі експлуатації ударним і значним постійним навантаженням, використовуються, в основному, виливки зі звичайної та легованої сталі. Використовуючи таку сировину, як чавун, залізна руда, сталевий брухт, легуючі добавки, застосовуючи такі способи плавки, як електродуговий, електрошлаковий, мартенівський, конверторний, електроіндукційний та інші, є можливість виготовляти виливки, що значно перевершують за своїми технічними характеристиками заготовки з кованого заліза та чавуну.

Сталеві виливки поділяються на дві основні групи: вуглецева сталь та легована сталь.

Вуглецева сталь

Вуглецева сталь, завдяки своїм унікальним властивостям та мінімальними витратами на виробництво, найбільш затребувана для отримання виливків. Залежно від вмісту вуглецю її можна поділити на такі типи:

  1. Низьковуглецеві сталі, з вмістом вуглецю менше ніж 0,25%, завдяки термічній обробці готового литва, легко піддаються обробці різанням та деформацією і використовуються, в основному, для виготовлення деталей та конструкцій, які не призначені для значних експлуатаційних навантажень. Для збільшення поверхневої твердості, із збереженням пластичності внутрішніх шарів, заготовки піддаються гартуванню.
  2. Середньовуглецеві сталі, з вмістом вуглецю від 0,20% до 0,50%, легко піддається механічній обробці в розм'якшеному стані, зберігаючи при цьому необхідну міцність і пластичність виливків. Деталі та заготовки із цієї сталі використовуються у виробництві відповідальних елементів металоконструкцій та деталей для транспортного та загального машинобудування.
  3. Високовуглецеві сталі, з вмістом вуглецю більше за 0,50%, використовується для виготовлення виливків, що відрізняються високою міцністю і мають гарну пам'ять форми. Ці сталі використовуються для виготовлення деталей, що мають підвищену зносостійкість, у виробництві вимірювального і ударно-штампового інструменту.

Переваги виготовлення виливків із вуглецевої сталі:

  • відносно низька вартість матеріалів, що використовуються;
  • висока номенклатура типів сталей;
  • широкий спектр галузей, де використовуються виливки з вуглецевої сталі;
  • високий рівень цілісності структури.

Легована сталь

Виливки з легованої сталі

Леговані сталі, завдяки введенню в розплав у необхідних кількостях спеціальних легуючих елементів, таких як марганець, хром, нікель, молібден ванадій та інших, дозволяє отримати виливки з унікальними властивостями структури матеріалу та технічними характеристиками. Леговані литі сталі поділяються на дві групи: низьколеговані, із вмістом легуючих елементів менше ніж 8%, та високолеговані, із вмістом легуючих елементів 8% і більше. У поєднанні з термічною обробкою, додавання легуючих елементів дає можливість отримувати сталеві виливки з необхідними експлуатаційними властивостями.

Дослідний завод спецелектрометалургії, застосовуючи високотехнологічне обладнання для забезпечення технологічних процесів електрошлакового лиття та лиття за газифікованими моделями, використовуючи накопичений досвід виробничого персоналу та власні наукомісткі напрацювання, гарантує своєчасне та високоякісне виконання замовлень з виготовлення готових деталей та заготовок вузлів механізмів та машин, що забезпечують їх надійну роботу в жорстких умовах експлуатації.