Виготовлення виливок методом ЕШП
19 / 06 / 2023

Виготовлення виливок методом ЕШП

Сучасні технологічні процеси лиття, одним із яких є процес електрошлакового переплаву (ЕШП), розроблений на початку 50-х років. 20 ст. в інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона, дозволяють отримувати спеціальні сталі та сплави з унікальними властивостями. Процес (ЕШП), що використовується для переплавлення, рафінування та введення в розплав необхідних легуючих елементів, є оптимальним для виготовлення спеціальних сталей та сплавів, що застосовуються в аерокосмічних галузях, атомній та тепловій енергетиці, оборонній промисловості, суднобудуванні, медицині, фармацевтичній та нафтохімічній промисловості, виготовлення відповідальних деталей та вузлів у машинобудуванні та інших виробничих галузях. Основна перевага процесу ЕШП полягає у можливості контролю металевих та легуючих елементів у розплаві, усунення усадки та ліквації, що дозволяє отримувати однорідні зливки досить великих розмірів.

Можливість автоматизації процесу управління плавкою дозволяє реалізувати цілу низку переваг ЕШП перед традиційними способами лиття зливків:

  • набагато вищий ступінь чистоти зливків;
  • більш щільна структура зливка, без пористості та усадкових раковин;
  • однорідний хімічний склад та структура у всьому обсязі зливка;
  • набагато вищий відсоток виходу переплавленого металу;
  • покращені фізико-механічні характеристики готового продукту;
  • покращена мікро та макроструктура за рахунок можливості здійснення контролю за затвердінням;
  • гладка поверхня зливків дозволяє практично відмовитися від необхідності в обробці поверхні перед гарячою обробкою;
  • надійний захист матеріалу, що переплавляється, від окислення атмосферними газами за допомогою шлакової ванни протягом виробничого процесу;
  • можливість отримання великогабаритних зливків високої чистоти без використання вакуумного середовища.

Дослідний завод спецелектрометалургії, за тісної науково-технічної співпраці зі структурними підрозділами головного підприємства, виконує замовлення не лише з виготовлення виливок з металів та сплавів зі спеціальними властивостями, а й виготовляє та впроваджує у виробництво великий сегмент спеціального обладнання для організації лиття зливків методом ЕШП.