Виготовлення виливок з легованих сталей
26 / 05 / 2023

Виготовлення виливок з легованих сталей

Литво з легованої сталі, завдяки можливості значного поліпшення технічних характеристик у процесі лиття шляхом введення в розплав необхідних легуючих елементів, користуються великим попитом у сучасному виробництві. Хоча вартість легованої сталі вища, ніж вуглецевої, виливки з неї мають набагато кращі властивості, ніж виливки з вуглецевої і чорної сталі.

Тому вони застосовуються в таких галузях, як:

  • Автомобілебудування, для виробництва компонентів та вузлів важких транспортних засобів.
  • Енергетика, для випуску відповідального обладнання, елементів турбін для виробництва електроенергії.
  • Нафтогазова та хімічна промисловість, для виготовлення трубопровідних систем та арматури.
  • Будівництво, для виготовлення металоконструкцій, будівельної фурнітури, елементів кріплення, та протипожежного обладнання.
  • Загальне машинобудування для виготовлення оснастки, інструментів, конструктивних елементів, корпусних деталей та інших компонентів із спеціальними властивостями.
  • Гірничодобувна промисловість та сільськогосподарське машинобудування, для виготовлення елементів виконавчих механізмів, що зношуються.

Зростаючий попит на високотехнологічне обладнання та енергоефективні машини та механізми призвів до різкого збільшення виробництва литва із легованої сталі. Легування та модифікування дозволяє ощадливо та ефективно управляти властивостями ливарних сталей та виливок з них.

Відмінні риси виливок з легованої сталі:

  • у порівнянні зі звичайною сталлю, виливки з легованих сталей, завдяки оптимальному співвідношенню основних та легуючих компонентів та термічній обробці, забезпечують більш високу конструкційну міцність готових деталей, до яких пред'являються вимоги високої міцності та в'язкості, що працюють під дією статичних та динамічних навантажень;
  • введення в леговані виливки компонентів нікелю, хрому, кальцію, цирконію, церію, алюмінію, вольфраму, марганцю, титану робить їх більш стійкими до зносу, високих температур, забезпечують необхідну жаростійкість та жароміцність;
  • легування сталей карбідами хрому, ванадію, титану, молібдену підвищують абразивну стійкість поверхні виливкив, а введення в розплав таких елементів, як марганець та нікель значно збільшують робочий ресурс деталей при роботі в умовах ударно-абразивного зносу;
  • введення легуючих елементів у оптимальних співвідношеннях дозволяє виготовляти виливки як для виготовлення швидкорізальних інструментів, так і для виробництва деталей, що працюють в умовах низьких температур.

Для забезпечення оптимальних характеристик виливок з легованої сталі застосовуються такі високотехнологічні процеси, як електрошлаковий переплав, електрошлакове кокільне та відцентрове лиття, лиття за моделями, що газифікуються, термообробка готових деталей.

На виробничих площах Дослідного заводу спецелектрометалургії не тільки проводиться дослідження та впровадження у виробництво перерахованих вище технологій, а й виконуються замовлення з виготовлення деталей з легованої сталі з необхідними властивостями. Висококваліфіковані фахівці підприємства, використовуючи наявне на підприємство обладнання для лиття та термообробки виливок з легованої сталі, верстатний парк високотехнологічного металорізального обладнання, гарантують своєчасне та якісне виконання замовлень із виготовлення під ключ готових деталей та заготовок із легованої сталі.