Виготовлення виливків з високохромистого чавуну
28 / 03 / 2023

Виготовлення виливків з високохромистого чавуну

Виготовлення виливків з високохромистих чавунів дає можливість виготовляти деталі машин та механізмів, що працюють в агресивних середовищах, які відрізняються високою твердістю та зносостійкістю поверхні. Для забезпечення виливків цими властивостями у чавунний розплав додають такі легуючі елементи, як хром, нікель, молібден, вольфрам і титан. Виливки із зносостійких чавунів використовуються для виготовлення деталей гальмівних систем, дисків зчеплення, лопаток та корпусів змішувачів різних матеріалів, корпусів клапанів, шиберів, заслінок, елементів насосів для перекачування абразивних середовищ.

Одним із найпоширеніших видів руйнування поверхні матеріалів в умовах гідровидобування, гідротранспортування та збагачення вугілля, роботи обладнання гірничорудної, цементної, енергетичної промисловості є не механічна поломка агрегатів, а абразивне зношування. Витрати, пов'язані з наслідками абразивного зносу, у промисловості досягають 4-5%. Абразивне стійкий матеріал повинен мати певні механічні та технологічні властивості, а в ряді випадків ще й ерозійну і корозійну стійкість.

Виливки із зносостійких чавунів, що застосовуються в промисловості, відрізняються різноманіттям як за наявністю легуючих елементів, так і за механічною структурою та властивостями. Одне з провідних місць серед чавунів із спеціальними властивостями займають високохромисті чавуни.

У створенні нових зносостійких матеріалів, які працюють у жорстких умовах експлуатації, провідну роль відіграють ливарні технології. Метод виготовлення виливків з високохромистих чавунів, що відрізняється введенням в розплав, при певній температурі, таких модифікуючих добавок, як ультрадисперсні легуючі елементи на основі тугоплавких сполук нітридів, карбідів, оксидів і боридів, дозволяє синтезувати матеріали, що мають виняткові характеристики зносостійкості, унікальні механічні властивості.

Дослідний завод спецелектрометалургії виготовляє та впроваджує у виробництво унікальне обладнання для забезпечення технологічного процесу виробництва виливків із високохромистих чавунів. Впроваджені на підприємстві технологічні процеси електрошлакового лиття, лиття по моделях, що газифікуються, наявність обладнання для термообробки готових виливків та їх механічної обробки, дозволяють фахівцям підприємства виконувати замовлення з виготовлення під ключ відповідальних деталей з високохромистих чавунів.