Вторинний переплав для рафінування спеціальних сплавів та сталей
12 / 06 / 2024

Вторинний переплав для рафінування спеціальних сплавів та сталей

У сучасній металообробці для отримання металів і сплавів з унікальними властивостями широко використовуються процеси вторинного рафінування, при яких відбувається додаткове очищення розплавленого металу із застосуванням різних методів переплаву. У металах і сплавах, отриманих з використанням ливарних технологій, внаслідок підбору матеріалів, що використовуються, крім необхідних металевих компонентів нерідко містяться шкідливі або непотрібні метали і неметалічні домішки. Такі домішки, що містяться в розплавленому металі, як сірка, азот, водень, кисень та інші, істотно впливають на якісні показники готового продукту. Тому для їх видалення часто проводять процес вторинного рафінування, у якому здійснюється додаткове очищення розплавленого металу. У результаті, при правильно підібраному процесі рафінування, вдається виплавляти фізично і хімічно однорідні зливки з мінімальним вмістом шкідливих домішок.

Рафінуючим середовищем при застосуванні різних методів переплаву є:

  • при вакуумно-дуговому переплаві – вакуумна дуга;
  • при електронно-дуговому переплаві – електронний промінь;
  • при електрошлаковій переплаві – шлак;
  • при плазмово-дуговому переплаві – плазмова дуга.

Основні методи рафінування вторинним переплавом, які використовуються спеціальною електрометалургією:

  1. Вакуумно-киснева дегазація/Вакуумна дегазація. Ці процеси знижують вміст газу, особливо водню та вуглецю, а також зменшують кількість домішок неметалевих включень впливом вакууму на розплавлений метал. Метод також використовується для досягнення мінімального вмісту вуглецю.
  2. Вакуумно-дуговий переплав. Метод вторинної плавки, у якому сталеві зливки (електроди) повільно переплавляються електричної дугою за умов вакууму. Використовується для отримання сучасних сталей та суперсплавів для найбільш вимогливих та відповідальних застосувань, наприклад, для аерокосмічної або ядерної промисловості.
  3. Електрошлаковий переплав. Використовується для переплавлення та рафінування сталей та спеціальних сплавів, що використовуються в особливо важливих галузях, таких як виготовлення медичних імплантатів, компонентів аерокосмічної промисловості та інших. Для ізоляції розплаву від атмосфери у технологічному процесі замість вакууму використовується ванна шлаку.

На Дослідному заводі спецелектрометалургії відбувається апробація та впровадження у виробництво технологічних процесів вторинного переплаву для виготовлення високоякісних виливків спеціальних сталей та сплавів з унікальними властивостями. Висококваліфікований персонал підприємства, використовуючи багатий досвід та новітні напрацювання в галузі спеціальної електрометалургії, гарантує виконання замовлень з виготовлення злитків сталей та сплавів, які мають високі якісні показники для виготовлення відповідальних компонентів для різних галузей промисловості.