Виготовлення відливок високої конструктивної складності (з високою якістю поверхні деталей і заготовок)
18 / 11 / 2022

Виготовлення відливок високої конструктивної складності (з високою якістю поверхні деталей і заготовок)

Одним з основних завдань, що стоять перед ливарними технологіями є отримання виливків високої конструктивної складності з найменшими витратами та високою якістю поверхні деталей та заготовок. Для реалізації виробництва високоякісних виливків, що мають складну конфігурацію, в залежності від технічних вимог використовується ряд сучасних технологічних процесів

Насамперед це:

  • Лиття під тиском (ЛПТ) – метод, що дозволяє, використовуючи високий тиск, надавати виливкам необхідної форми. Технологічні особливості методу дають можливість відливати заготовки та деталі, що мають великі габарити, з малою товщиною стінок. Завдяки низькій температурі плавлення, метод ефективно застосовується для виготовлення литва із кольорових металів та їх сплавів.
  • Метод лиття в холодно-твердіючій суміші (ХТС) дозволяє отримувати характеристики форм, що значно підвищують ступінь розмірної точності та універсальності, а також гарантують необхідні параметри шорсткості поверхні готових виливків. Завдяки забезпеченню необхідної чистоти поверхні, високої точності геометричних розмірів досягається значне зниження обсягу фінішних операцій і, зрештою, знижується загальна собівартість готових виробів.
  • За допомогою технології лиття за виплавлюваними моделями (ЛВМ) виготовляються заготовки та готові деталі складної конфігурації вагою від кількох грам до десятків кілограм із товщиною стінок до 1мм, та шорсткістю Ra близько до 1,25 мкм. Отримані параметри лиття забезпечують мінімальні припуски на фінішну обробку, а також, у ряді випадків, взагалі відмовитися від неї, що, в свою чергу, дозволяє налагодити виготовлення виливків з металів і сплавів, що важко обробляються, для таких галузей, як авіація, космонавтика, суднобудування та інших.
  • Лиття за газифікованими моделями (ЛГМ) – високотехнологічний метод отримання виливків, де використовується модель з пінополістиролу, що не витягується з форми, яка газифікується при заливці розплавленого металу у форму. Піщані форми, що не мають роз'єму, забезпечують підвищення розмірної точності і необхідну чистоту поверхні фасонних виливків, що дозволяє практично відмовитися від механічної обробки.
  • Відцентрове електрошлакове лиття (ВЕШЛ) забезпечує мінімальні припуски на механічну обробку на металорізальному устаткуванні, необхідні механічні властивості та структуру металу виливки. На сьогоднішній день технологія ВЕШЛ є найбільш ефективним способом виготовлення елементів фланцевих з'єднань та корпусів запірної арматури для нафтогазової галузі.

Дослідний завод спецелектрометалургії, будучи одним із структурних підрозділів ІЕС ім. Є.О. Патона, не тільки гарантує виконання замовлень із виготовлення виливків високої конструктивної складності, а й виконує замовлення з виготовлення та впровадження у виробництво високотехнологічного обладнання із забезпечення перерахованих вище технологічних процесів.