Застосування сплавів
02 / 02 / 2024

Застосування сплавів

Лиття сплавів, як один із видів сучасної металообробки, має безліч застосувань у багатьох галузях промисловості. Незважаючи на велику популярність таких ливарних матеріалів, як чавун, сталь та залізо, сплави стають все більш популярними для виготовлення легких, міцних та довговічних виливків.

На основі чорних металів найбільшою популярністю користуються наступні сплави:

  • Низьковуглецева сталь, що містить близько 0,25% вуглецю, застосовується для виготовлення виробів з низькою міцністю, таких як кронштейни, ланки та захисні кожуха обладнання.
  • Середньо вуглецева сталь, що містить до 0,55% вуглецю, застосовується для виготовлення таких елементів, як важелі та деталі машин, що вимагають високої пластичності, ударної та втомної міцності.
  • Богатовуглецева сталь із вмістом до 1% вуглецю застосовується для виготовлення деталей, що потребують високої міцності, таких як надміцні шатуни або пальці.
  • Нержавіюча сталь, що містить вуглець і близько 11% хрому, використовується в харчовій промисловості, для виготовлення медичних інструментів та обладнання, деталей та вузлів для суднобудування та авіаційної промисловості.
  • Марганцеві леговані сталі, завдяки високій зносостійкості, знайшли застосування при виготовленні гірничодобувного та дробильного обладнання, техніки для залізничного транспорту та будівельної індустрії.

Серед сплавів на основі кольорових металів найбільше застосовуються наступні:

  • Мідно-цинковий сплав (латунь), завдяки гарній ливарності та оброблюваності, стійкості до корозії та зносу, є ідеальним матеріалом для електричної арматури, замків, музичних інструментів та декоративних предметів.
  • Мідно-олов'яний сплав (бронза) використовується для виготовлення статуй, медалей, дзвонів, монет, шестерень, підшипників, втулок та інших виробів.
  • Алюмінієві сплави, завдяки малій вазі, високій міцності, відмінній механічній оброблюваності, низькій вартості, використовуються для виготовлення каркасів конструкцій, автомобільних деталей, харчових лотків, банок і фольги, а також різних інструментів, посуду та приладів.
  • Сплави цинку, переважаючи алюміній, бронзу, магній та чавун з точки зору міцності, жорсткості, ударної в'язкості, механічної обробки, продуктивності та вартості лиття, роблять їх придатними для виробництва елементів побутової техніки, механічних та автомобільних деталей, а також музичних інструментів.
  • Різні типи нікелевих сплавів, які мають високу міцність і стійкість до окислення, використовуються для виготовлення сантехніки, лікарняного обладнання, а також архітектурного та морського обладнання.

Велика різноманітність ливарних сплавів полегшує вибір найкращого матеріалу для конкретного застосування. На виробничих площах та устаткуванні Дослідного заводу спецелектрометалургії, із застосуванням сучасних електрошлакових технологій та технології лиття за газифікованими моделями, виконуються замовлення з виготовлення широкої номенклатури виливків та деталей зі сплавів чорних та кольорових металів.