Електрошлакові технології у сучасному виробництві
04 / 08 / 2022

Електрошлакові технології у сучасному виробництві

Завдяки геніальному передбаченню основоположника електрошлакових процесів академіка Е.О.Патона, сучасна металургія отримала цілу низку перспективних електрошлакових технологій, що дало можливість виготовлення та обробки деталей, заготовок та елементів конструкцій з металу найвищої якості, що мають унікальні властивості. Головний ефект поліпшення технічних характеристик металу полягає у його десульфурації, тобто очищенні від сірки та її сполук.

В даний час у спеціальній металургії найбільшого поширення набули наступні, найбільш перспективні технологічні процеси:

  1. Електррошлаковий переплав, що дозволяє позбавиться рідкому металу неметалевих включень, газів і шкідливих домішок, забезпечити йому щільність і пластичність, недосяжну жодним процесом позапічної обробки розплаву.
  2. Електрошлакове зварювання, що є одним із найперспективніших видів зварювання плавленням, заснованим на виділенні тепла за рахунок проходження електричного струму через розплавлений шлак. При цьому поверхні деталей, що зварюються, та знаходяться на деякій відстані одна від одної, нагріваються до температури плавлення, а простір між ними заповнюється розплавленим металом з необхідними властивостями.
  3. Електрошлакове наплавлення розплавленого металу з покращеними характеристиками на робочу поверхню виробу, при якій розплавлення присадного металу піддається металургійній обробці та очищенню від шкідливих домішок за рахунок тепла, що виділяється в шлаковій ванні при протіканні через неї електричного струму.
  4. Технологія електрошлакового кокільного лиття дозволяє виготовляти фасонні виливки з металу з унікальними фізичними та хімічними властивостями в металевій ливарній формі, що охолоджується водою.
  5. Відцентрове електрошлакове лиття в виливницю, що обертається (ВЕШЛ) є на сьогоднішній день найпрогресивнішим і економічно вигідним способом виготовлення литих фланців і фланцевих з'єднань.
  6. Технологія електрошлакового процесу в струмопідвідному кристалізаторі забезпечує незалежність швидкості вилучення заготовки з кристалізатора від температури рідкого металу, що дає можливість досягти оптимальних умов для затвердіння металу та формування його однорідної та дрібнодисперсної структури.
  7. Переробка металевих та металовмісних відходів з отриманням виливків з необхідними, покращеними властивостями.
  8. Електрошлакові технології формування литва (заготівлі, наплавного шару) із рідкого металу. Спосіб, що забезпечує приготування в окремому агрегаті рідкого металу і розлив його зі спеціального проміжного ковша невеликими порціями або тонким струменем в мідну струмопідвідну форму, що охолоджується водою.

Дослідний завод спецелектрометалургії у тісному науково-технічному та виробничо-технологічному співтоваристві з базовим підприємством та його структурними підрозділами беруть активну участь у розробці, виготовленні та впровадженні у виробництво високотехнологічних електрошлакових технологій. Фахівці підприємства, досконало володіючи всіма тонкощами металургійного електрошлакового процесу, забезпечать виконання замовлень із проектування, виготовлення та впровадження високотехнологічного обладнання, адаптованого до тонкощів виробничого процесу замовника.