Неруйнівні методи контролю
12 / 05 / 2023

Неруйнівні методи контролю

Сучасні технології металообробки, завдяки застосуванню неруйнівних методів контролю якості ливарних заготовок та зварних з'єднань, отримали можливість виготовляти відповідальні деталі та конструкційні елементи, призначені для надійної роботи в жорстких умовах експлуатації для таких наукомістких галузей, як автомобільна, суднобудівна, аерокосмічна, важкого  машинобудування, приладобудування, енергетична та інші.

Метод неруйнівного контролю є ефективним інструментом контролю якості заготовок та деталей без заподіяння їм шкоди та погіршення їх технічних характеристик, як у процесі виробництва, так і при проведенні ремонтних робіт та в процесі експлуатації.

Основні переваги неруйнівних методів контролю (НМК):

  1. Можливість виконання контролю як у цілої деталі, так і у будь-якій її ділянці. Проблемні ділянки деталі можна перевірити одночасно чи послідовно.
  2. Процес випробувань складальних одиниць можна виконувати безпосередньо на готових виробах. 
  3. Є можливість проведення контролю якості на будь-якій деталі, яка призначена для роботи в реальних умовах.
  4. Є можливість виконання випробувань окремих областей заготовок та деталей, що мають різну структуру та технічні параметри, різними методами неруйнівного контролю.
  5. Випробування деталей можна виконувати у процесі їх експлуатації, без припинення роботи. При цьому характеристики досліджуваних зразків не змінюються.
  6. Є можливість визначити точні причини та ступінь пошкодження деталей у процесі експлуатації, досліджуючи їх повторно у будь-який часовий період.
  7. Застосування НМК не вимагає попередньої механічної обробки деталей, що досліджуються.
  8. Можливість автоматизації процесів контролю, дослідження малогабаритних деталей, що мають велику швидкість руху.
  9. Проведення НМК деталей, виготовлених із дорогих матеріалів, дозволяють значно знизити виробничі та матеріальні витрати під час виготовлення готових виробів.
  10. Більшість НМК вимагають значно менших матеріальних, трудових та часових витрат, ніж при проведенні випробувань руйнівними методами.

В даний час для ефективного контролю якості ливарних заготовок та зварних з'єднань застосовуються, в основному, такі методи неруйнівного контролю:

  • Візуальний огляд поверхні на наявність усадки поверхні, піщаних отворів, раковин, тріщин та ін.
  • Рідинні пенетрантні випробування для виявлення мікротріщин, пір та інших дефектів поверхні у виливках та зварних з'єднаннях, невидимих неозброєним оком.
  • Випробування на герметичність, шляхом створення надлишкового тиску повітрям або рідиною, є одним з найпоширеніших МНК особливо відповідальних виливків та зварних з'єднань.
  • Рентгенографічний контроль з фіксацією результатів на записуючий апаратурі, є найбільш ефективним для виявлення внутрішніх порожнин, раковин, тріщин та сторонніх включень.
  • Магнітопорошкова дефектоскопія найбільш повно визначає дефекти, що знаходяться в безпосередній близькості до поверхні деталей із чорного металу.
  • Ультразвуковий контроль використовується для ефективного виявлення внутрішніх дефектів за допомогою високочастотної звукової енергії.
  • Контроль за допомогою вихрових струмів використовується для виявлення дрібних дефектів поблизу поверхні досліджуваних деталей.
  • Використання бетатронів для контролю виливків товщиною до 35см за допомогою вторинного рентгенівського випромінювання високої потужності.

Маючи власну лабораторію неруйнівних методів контролю, Дослідний завод спецелектрометалургії забезпечує ефективний контроль за якістю лиття на всіх етапах технологічного процесу. Фахівці підприємства, використовуючи сучасні МНК, гарантують якісне виконання замовлень щодо виготовлення відповідальних деталей як власного виробництва, так і для контролю якості під час проведення ремонтних робіт конструкційних елементів та вузлів механізмів та машин.