Відновлення посадкових та робочих поверхонь деталей механізмів та машин
11 / 08 / 2022

Відновлення посадкових та робочих поверхонь деталей механізмів та машин

У процесі експлуатації механізмів і машин найбільшому зносу піддаються циліндричні поверхні валів та втулок, посадочні поверхні, місця шпонкових, різьбових та шліцевих з'єднань, елементи зубчастих передач. При відновленні працездатності таких складальних одиниць обов'язково забезпечення низки вимог, таких як необхідна точність розмірів, достатня твердість і шорсткість поверхні, відсутність биття, співвісність і міцність деталей і вузлів, що сполучаються.

Залежно від області застосування деталей і машин, що ремонтуються, для більш повного виконання цих вимог при проведенні ремонтних робіт у сучасному виробництві використовується ряд технологічних процесів:

  • Вібродугове, а також дугове наплавлення під флюсом зносостійких шарів у середовищі вуглекислого газу або аргону, а також з газополум'яним захистом, порошковим дротом та стрічкою для ремонту сталевих деталей діаметром понад 50 мм, що працюють у різних умовах, при підвищених вимогах до якості наплавленого матеріалу з товщиною шару понад 1 мм.
  • Ручне, напівавтоматичне та автоматичне дугове та аргонодугове зварювання, використовується в основному для заварювання тріщин, сколів, приварювання накладок, вставок, латок, наплавлення зносостійких матеріалів при ремонті деталей зі сталі, титану та алюмінієвих сплавів.
  • Термітне, електрошлакове, електронно-променеве, магнітно-імпульсне та ультразвукове зварювання деталей та їх елементів різної конфігурації та габаритів при підвищених вимогах до якості зварного з'єднання.
  • Дифузійне зварювання у вакуумі та зварювання тиском невеликих за розміром відповідальних деталей складної конфігурації з високою точністю.
  • Електрошлакове наплавлення рідким металом з одночасним різанням та деформуванням, що використовується, як правило, для відповідальних деталей зі складною конфігурацією, що мають значне зношування робочої поверхні.
  • Плазмове та електровакуумне нанесення зносостійких та захисних покриттів різними матеріалами для ремонту зовнішніх та внутрішніх циліндричних та профільних робочих поверхонь при підвищених вимогах до зносостійкості та міцності зчеплення з матеріалом деталей, що ремонтуються.
  • Холодна пластична деформація з використанням металообробного обладнання та спеціальних деформуючих інструментів для відновлення зовнішніх та внутрішніх поверхонь та довжини деталей з нежорсткими вимогами до розмірів.
  • Встановлення додаткових ремонтних елементів та деталей із застосуванням металорізального обладнання для підготовки та фінішної обробки вузлів деталей та машин різних габаритів, що ремонтуються.

Дослідний завод спецелектрометалургії у тісній кооперації, науково-технічній та виробничо-технологічній співдружності зі структурними підрозділами базового підприємства постійно вдосконалює найсучасніші технології ремонту деталей механізмів та машин відповідального призначення. Маючи значний парк металообробного обладнання, необхідні виробничі площі та засоби неруйнівного контролю, підприємство здатне забезпечити якісний ремонт обладнання, оснащення та деталей різного виробничого призначення.