Виготовлення заготовок та деталей для суднобудування
23 / 01 / 2023

Виготовлення заготовок та деталей для суднобудування

Найважливішим завданням при виготовленні морських та річкових суден є забезпечення їхньої плавучості та надійності роботи всіх конструктивних елементів, машин та агрегатів, одночасно мінімізувавши їх вагові характеристики. Основне технологічне завдання при виготовленні деталей та вузлів для суднобудівної галузі – надійний захист від корозії в умовах підвищеної вологості та агресивного атмосферного середовища. Крім цього, відмова виробів під час експлуатації може призвести до незворотних наслідків.

Застосування сучасних, високотехнологічних методів металообробки, при виготовленні заготовок та деталей для потреб суднобудівної галузі, дозволяє вирішувати істотну частину проблем із забезпечення живучості морських та річкових суден.

Фланцеві з'єднання у трубопровідних системах та силових установках займають значний сегмент конструкційних елементів життєзабезпечення сучасних судів.
Для підвищення їх корозійної стійкості в процесі виготовлення та проведення ремонтно-відновлювальних робіт розроблено та ефективно застосовують ряд нових та ефективних технологічних процесів підвищення якості сталі безпосередньо в металургійному виробництві, заснованих на таких способах, як введення в розплав легуючих елементів та видалення з металу, в процесі плавки заготовок, газів та шкідливих домішок.

Насамперед це:    

  • засновані на технології електрошлакового переплаву способи відцентрового та кокільного електрошлакового лиття фланцевих заготовок, що дозволяють оптимізувати введення необхідних для збільшення корозійної стійкості легуючих елементів, зниження обсягу газів і неметалічних включень;
  • вакуумно-дуговий переплав, що дозволяє одержувати більш високі механічні властивості виливків за рахунок переплавки сталі у вакуумі за допомогою електричної дуги, в результаті чого з розплаву практично повністю видаляються такі агресивні гази, як кисень, азот і водень;
  • розплавлення та рафінування металу у вакуумній камері за допомогою електронно-променевих технологій.

Дослідний завод спецелектрометалургії, у науково-технічній співдружності з головним підприємством, активно займається впровадженням у виробництво вищезгаданих технологічних процесів. На підприємстві розробляється та виготовляється таке наукомістке обладнання, як вакуумні камери різної кубатури для виконання виробничих процесів в умовах вакууму, водоохолоджувані кристалізатори, обладнання для відцентрового лиття та інших технологічних процесів, що забезпечують виготовлення заготовок та деталей з покращеними антикорозійними властивостями для потреб суднобудівної.

Фахівці підприємства, використовуючи власний високотехнологічний парк обладнання, гарантують своєчасне та якісне виконання замовлень із виготовлення під ключ стійких до корозії вузлів та деталей в екстремальних умовах експлуатації.